Tillbaka       Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2011-11-23>

Gävledraget berättar om:

GAMLA GRANDS SPÄNNANDE FORTSÄTTNING

 

 

Hotellkedjan Elite köper Gamla Grand i Gävle

 

Gävle

(Uppdaterad 17.25) Elite Hotels of Sweden ska göra Gamla Grand i Gävle till lyxhotell igen. Hotellkedjan köpte idag fastigheten av ägaren Diös.

Affären innebär en investering på 150 miljoner kronor för Elite Hotels, som planerar omfattande renovering av fastigheten. Hotellkedjan har idag 22 hotell på 13 orter i Sverige, varav flera gamla stadshotell som har renoverats i gammal stil, däribland anrika Knaust i Sundsvall.

– Vi har gjort det här från Haparanda till Ystad, det är inget nytt för oss, säger företagets vd Bicky Chakraborty, som hoppas kunna öppna Gamla Grand inom ett år.
Diös förhandlade även Gävlebaserade Winn Hotel Group, som också har visat intresse för att driva hotell i Gamla Grand. Men det blev Elite Hotels som vann dragkampen. Det meddelade företaget på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.
– Den erfarenhet Elite har visat att bygga om den här typen av fastigheter till bra fungerande hotell var avgörande. Jag tycker att det är en av Gävles snyggaste fastigheter och vill att den ska förbli det, säger Diös vd Christer Sundin.

Grand Hotel uppfördes 1901 och drevs som hotell i 40 år. Diös har ägt Gamla Grand sedan 2007.

Ylwa Karlström 026-15 93 91 ylwa.karlstrom@arbetarbladet.se

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.3815744-hotellkedjan-elite-koper-gamla-grand-i-gavle

 

Elite Hotels får gamla Grand Hotel i Gävle att återuppstå likt Fågel Fenix

Elite Hotels har idag utökat sin verksamhet genom förvärv av gamla Grand Hotel i Gävle. Fastigheten övertas från Diös Fastigheter AB och blir således åter hotell efter att i 70 år hyst annan verksamhet. Hotellet kommer att öppna hösten 2012 under namnet Elite Grand Hotel – Gävle och beräknas ge 55 arbetstillfällen. Elite Grand Hotel i Gävle ska bli ett modernt fyrstjärnigt hotell som erbjuder 123 hotellrum, vacker terrassrestaurang med utsikt över kanalen samt konferensrum med kapacitet för ca 130 personer.

Affären innebär en investering på 150 miljoner kronor för Elite Hotels, som planerar omfattande renovering av fastigheten. Byggnaden är ursprungligen ritad av uppsalaarkitekten Ture Stenberg och stod klar 1901 med matsalar, sällskapsrum, ölhall samt 60 hotellrum i engelsk empirestil. Målet är att återställa denna anrika byggnad till sin ursprungliga prakt där självfallet historiska detaljer kommer bevaras i klassisk Elite-anda. Terrassen som vetter ut mot kanalen kommer också att återställas som den var före den stora ombyggnaden 1919.

- Jag är mycket glad och förväntansfull över att få återskapa Grand Hotel i Gävle. För nästan tio år sedan blåste vi liv i anrika Elite Hotel Knaust i Sundsvall och jag ser tydliga likheter mellan projekten. Båda dessa byggnader med tillhörande verksamheter är viktiga delar av vårt kulturarv och vår historia. Detta måste vi vara rädda om och bevara för framtiden. Det har blivit lite av en hjärtesak för mig att ta hand om och bevara dessa gamla stadshotell, säger Bicky Chakraborty, vd och ägare Elite Hotels.

Förvärvet av Grand Hotel i Gävle är ett viktigt steg i Elite Hotels expansion och möter kundernas efterfrågan på fler kvalitativa hotell i Norrland. Elite planerar även att öppna hotell i Örnsköldsvik och Umeå.

För mer information kontakta Bicky Chakraborty, vd och ägare Elite Hotels, 0709-890701.

Elite Hotels består idag av 22 kvalitetshotell på 13 orter – från Malmö i söder till Luleå i norr. I koncernen ingår också tre stycken Hotel Bishops Arms samt pubkedjan Bishops Arms med 34 enheter. Vd och ägare är Bicky Chakraborty. Elite Hotel har cirka 4500 anställda och huvudkontoret finns i Stockholm. Koncernen omsatte totalt ca 1,5 miljarder kronor 2010.

 

http://www.elite.se/sv/node/2416

-----------------------------------

De förlorade kampen om Gamla Grand

Gävle Winn Hotel Group förlorade dragkampen om att få ta över Gamla Grand i Gävle.
– Vi var framför allt intresserade av att hyra. När det blev tal om att köpa blev det ett för stort åtagande, säger företagets vd Anders Junger.
 

Som Arbetarbladet berättade i går blir det företaget Elite ­Hotels of Sweden som tar över det anrika Gamla Grand i Gävle. Företaget satsar 150 miljoner kronor på att köpa och renovera upp fastigheten till ett modernt hotell med 123 rum.

Även Gävlebaserade Winn Hotel Group var med och förhandlade med den tidigare fastighetsägaren Diös, men valde under sommaren att dra sig ur.

 

– Vi drog oss ur under mitten av sommaren. Vi ville framför allt hyra Gamla Grand. När det blev tal om att köpa kände vi att det blev ett oerhört stort åtagande att inte bara äga inventarierna, utan hela fastigheten, säger Anders Junger.

Företaget väljer nu att koncentrera sig på fyra andra hotellprojekt i Uppsala, Helsingborg, Lund och Göteborg, men har även fokus på att utveckla sitt nuvarande hotell i Gävle, Clarion Hotel Winn.

 

– Vi har investerat 50 miljoner de senaste fem åren, bland ­annat i ett nytt konferenscenter, och vi kommer att fortsätta investera de kommande åren, säger Anders Junger.

 

Välkomnar konkurrensen

Just nu bygger företaget ett nytt huvudkontor i sin nuvarande hotellbyggnad. Det ska stå klart 15 december och personalstyrkan på kontoret ska i samband med det utökas från 9 till 14 personer.

Mikael Junger, vd för Clarion Hotel Winn, välkomnar den nya konkurrenten Elite Hotels till Gävle:

 

– Det är bra för marknaden med ett tillskott. För oss kommer det att svida lite i början, men det är bra på sikt.

 

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.3820650-de-forlorade-kampen-om-gamla-grand

Nu töms Gamla Grand

 

GÄVLE

 

Nu är arbetet igång med att återskapa Grand Hotel i Gävle. Nästa höst ska hotellet slå upp portarna om allt går enligt planerna.

 

Hela huset har spärrats av och byggarbetare är i färd med att röja ur lokalerna. Byggbolaget i Värmland har fått uppdraget av Elite Hotels of Sweden att rusta Grand. Totalt innebär det en investering på 150 miljoner kronor för Elite Hotels.

 

Än så länge har kommunen inte bevilja bygglov eftersom Elite Hotels inte har skickat in allt underlag som behövs. Men beslutet kommer troligen att tas av politikerna i byggnads- och miljönämnden under hösten.

Rivningslovet är däremot klart, för de delar som ska rivas. Terassen mot Norra Strandgatan ska öppnas upp så som hotellet såg ut från början. Innanför kommer restaurangen att ligga med öppningsbara panoramafönster mot Gavleån. Elite Grand Hotel ska ha 123 hotellrum och beräknas ge 55 arbetstillfällen.

Maria Carlsson 026-159625 maria.carlsson@gd.se

 

http://gd.se/nyheter/gavle/1.4022504-nu-toms-gamla-grand

 

 

Gamla Grand, Kyrkogatan 28 – Folke Löfgren

 

http://www.gavledraget.se/A3/Folke_Lofgren_Gamla_Grand_Kyrkogatan_28.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 till Gävledragets Startsida      Sammanställt av  Lisse-Lotte Danielson -  lisse-lotte@danielson.be   Tillbaka