Tillbaka       Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2011-10-07

Gävledraget berättar:

Ingvar Henricson har ordet, rapport 1.

 

   Gävle 110901

 
NOSTALGI OCH LYSSNARTIPS

 
I det ganska nyöppnade Centralgalleriet på Norra Centralgatan 4 visar Maria Sewerin sina målningar fram till den 25 september.

         Maria Sewerins konst. (klicka på de mycket vackra bilderna)

Den som träder in i hennes naturbilder tar en risk. Hon gjorde en bok 2005 med Kjell Höglund, "Det snöar i Edens lustgård". 

 
Maria ritade bilder till Kjells texter, ett ovanligt möte mellan en finurlig 60-årig jämte och en 35 år yngre bildkonstnär från Sydkorea.
 
Kjell är en av våra mest tänkvärda trubadurer och poeter genom tiderna och då räknar jag sen Lasse Lucidor (1638-1674). Jag har fortfarande kvar Kjells debut på skivmarknaden, "Undran" och "Blomstertid", en dubbel-LP som är inspelad i mono. Han har varit alldeles för lite spelad på radio och ibland har jag trott att det är en hämnd från Sveriges Radio för att han själv sände radio på 70-talet i Stockholm, "Radio 88".
 

Det finns en hel del av Kjell att höra på nätet och det går också att lyssna på "Radio 88".

Ex_1

 

Jag kan på det varmaste rekommendera hans hektiskt berättade historia "Bakom fiendens linjer" som finns som musikvideo på YouTube och är överdådigt illustrerad: 

 

  Bakom fiendens linjer!

-------------------------------------------------------------

Om ni sätter pilen/pekaren över bilden så ser ni bilmärket nederst i fönstret!

 

I  högsommarvärmen i lördags (27/8) blev den gamla stapelstaden överkörd av amerikanare. Det kallas "cruising" och det var nästan bara yankeebilar. Ford Anglia, Jaguar och VW Karmann Ghia hörde till de sällsynta undantagen. Jag passade på att knäppa fotografen Lasse Halvarsson som var ute på jobbet med två skrivande tjejer från tidningen. 

        

        

        

       
 

Yankeebilsentusiasterna tycks framförallt gilla cabbar och ur en CD-spelare strömmade en ocensurerad Eddie Meduza. Han passar förstås bättre i amerikanska bilar än i små europeiska. Eddie är rikligt företrädd på nätet men jag vet inte om jag kan rekommendera något utöver hans version av "Flickorna i Småland". Den är garanterat rumsren:

 

  Flickorna från Småland.
 
-------------------------------------------------------------
 
I förra  veckan var det nollning på stan, ett trevligt inslag i stadsbilden.

 

 
På tal om nostalgi så har jag kvar min egen "nollbricka" från Chalmers 1965 med en ljusblå nolla och en ljusblå rosett. Sådan var färgen på Väg- och Vattenbyggnadssektionen. Där är infört "37" med röd filtpenna och stämplat ett svart "R". Min grupp hade ett lätt uppdrag men jag hörde om tre andra "nollor" som skulle övertyga rektorn, Lennart Rönnmark, och få honom att spela bordtennis med dem i hans konferensrum med en teknolog liggande som nät över bordet.                                             (vi får tyvär inte veta om de lyckades, Lisse-Lotte)
 


 

Ingvar Henricson

-----------------------------------

(Samtliga foton är tagna av Ingvar Henricson).

Materialet är sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Gå till Gävledragets Startsida