From 1/1 2012 är materialet överflyttat hit! Klicka på länken
Allt material som därefter är publicerat eller kommer att publiceras visas där!
Boken "Barnen från Källbäck" av Annica Öhman.
Annica Öhmans bok "Barnen från Källbäck".
Efter den katastrofala stadsbranden 1869 och den efterföljande misären med alla hemlösa byggdes dock Gävle upp igen mycket snabbt vilket fick invånarna att känna stolthet över sin stad och omvärlden att häpna över den beslutsamhet och den förmåga som präglade Gävle (källa: Ulf Ivar Nilsson, "Gävle på 1800-talet"). 1901 kunde Gävleborna yvas över mycket, fabrikernas antal ökade markant och allt andades tillförsikt.
Allt var dock inte frid och fröjd bakom kulisserna. Många barn som levde på Gävles skuggsida blev brutalt skilda från sina föräldrar av olika anledningar och placerades på barnhem.
Mellan 1950
till någon gång fram på 1980-talet fanns 500 barnhem i landet.
Uppskattningsvis var det runt 100 000 barn som var placerade på hemmen under
den tidsperioden. För de 2 000 barn som var omhändertagna på barnhemmet i
Gävle var övergrepp och kränkningar vardag.
Vad döljer sig bakom - hur var det att hamna på barnhem?
Journalisten och författaren Annica Öhman, född 1945 och uppväxt i Gävle har under sju års tid studerat barnens situation och deras OMSKAKANDE upplevelser. De togs från föräldrarna och slussades ihop under mycket stränga förhållanden under varierande tidsperioder och utan (med få undantag) några som helst besök på stora och lilla Källbäck. Här beskrivs hur syskon särades och blev sängvätare till följd av sina traumatiska upplevelser. Annica har fått fullmakt att gå in i sekretesshandlingar på stadsarkivet i Gävle och har hjälpt många av de nu vuxna barnen att försöka förstå vad som låg bakom föräldrarnas beslut. Hon poängterar att föräldrarna inte tänkte på sig själva utan hade - trots egen sorg och förlust - barnens bästa för ögonen Många föräldrar kämpade för att behålla barnen men fick ingen hjälp i en hård och kylig värld utan något av dagens skyddsnät.
För att förstå Annicas drivkraft till detta tidsödande arbete; ett mycket värdefullt och belysande inslag i Gävles historia - klicka på nedanstående länkar:
En av Annicas systrar lämnades till Källbäck för adoption.
Övriga artiklar från Annicas olika insatser:
Den fackliga grundbulten - en reportagebok från Metall
Föredrag i Malung/Vansbro - Berättade gripande om utsatta Barnhemsbarn.
Fosterbarnsförening stämmer kommuner (lyssna även på inspelat radioinslag).
Barnen från Källbäck (lyssna även på 5 inspelade intervjuer).
Tidigare har Annica skrivit en bok med politikerporträtt,
TRYGGHETSMAKARNA
(Tidens förlag) samt
dokumentären om HILDA, en elvabarnsmor på Brynäs i Gävle.
Båda böckerna kom ut 1991 och är båda slutsålda. Boken om Trygghetsmakarna finns i ny utgåva från 2008. Boken om Hilda är flitigt utlånad på biblioteken med långa väntetider. Om du som jag önskar köpa dokumentären om Hilda - fyll i så fall in din INTRESSEANMÄLAN som finns på ovanstående länk!
Lotta
Gå till Startsida
Senast uppdaterad: 2012-04-24