Gå till Gävledragets Startsida      Senast uppdaterad:  2007-02-07

 Återblick efter ett år med GÄVLEDRAGET.

Detta vänder sig dels till befintliga Gävledragare och dels till ev. nya medlemmar.

Så här började det

Vi var två ”tjejer”, Hjördis och Lotta, som i slutet av 2005 satt för oss själva och spånade om vi kunde starta en egen vänskapsförening här i Gävle. Vi ville inte ha någon fånig åldersregel eller krav på något speciellt civilstånd. Vi ville helt sonika skapa kontakt mellan olika intressanta människor. Sagt och gjort, vi drog upp planer och kontaktade några vänner för att diskutera det hela. Det blev oväntat stort gehör och plötsligt ville nästan alla närvarande vara med i styrelsen. Vi hade inte någon erfarenhet av att starta en ideell förening men vi läste på och skaffade blanketter. Vi jagade lämplig samlingsplats för att introducera det hela och hamnade av en slump på Restaurant Mingel & Bar den 9 januari 2006. Vi hoppades få ihop ca 20 stycken och döm om vår förvåning när vi plötsligt var 44 förväntansfulla som samlats varav många var för oss helt okända. Det var både pirrigt och roligt.

Våra lokaler

Nästa problem var att hitta en bestämd lokal där vi fick återkomma varannan vecka och en av oss kontaktade Berggrenska gården vilket vi tyckte var absolut bästa tänkbara ställe att inhysa ett sällskap av vår storlek. Vi stortrivdes tills vi blev så många att det blev både för trångt och för varmt. De har en mycket trevlig personal.

Av detta skäl hamnade vi hos kafé Lätting som är hyggliga att låta oss komma varannan vecka om det inte krockar med deras övriga evenemang.  Detta har hittills fungerat alldeles utmärkt. Även här är personalen oerhört trevliga.

Singelporten

Vi gick med i Singelporten vilket är ett nätverk över hela Sverige och vi fick dispens att vara med trots att just vi inte är någon singelförening utan öppen för alla. Även via vår hemsida där har vi fått många medlemmar vid sidan av vår ordinarie hemsida.

Programaktiviteter/Resor

Vårt program varje månad har varit rikhaltigt och vi har även haft utlandsresor till både Prag och Kroatien. Dessutom kommer 16 av oss att åka till Kina nästa påsk 2007. Vi är många som skriver i våra dagböcker på nätet och genom olika statistikprogram kan jag se att många som hittar oss där läser just dessa. Vi har haft utomhusaktiviteter och skaffat utrustning till kubb, brännboll och krocket för att nämna några exempel och vi har haft grillparty och beachparty. Förutom en bowlingturnering har det varit mycket kultur i form av teater, konserter och konstutställningar. Även Taizémässor och Kvinnofrukostar har varit på tapeten.  Ni kan alltid fräscha upp era minnen vid en återblick på våra tidigare program. Det är svårt att tro att vi ännu inte har funnits i ett helt år.  

Egen ”liten” musikgrupp

Vi har även fått ihop en egen liten minimusikgrupp på 4 personer som glada i hågen tränar tillsammans på gitarrer, munspel och hammondorgel. Har vi tur får vi se prov på dessa talanger vid årets julfest nu på lördag.

Erfarenheter

Våra erfarenheter är många, en del av det vi gjort har varit mycket lyckat och en del kan vi göra klart bättre framöver. Troligen har vi hittills haft för många aktiviteter och varit litet för ambitiösa. Vi lär oss hela tiden. Det har också varit oväntade problem i form av sjukdom etc. men allt har löst sig genom mångas lojala insatser. F n är några av oss litet slitna och behöver ta det litet lugnare ett tag varför vi hoppas få in dels nya och dels bland befintliga medlemmar fler aktiva krafter som ger oss alla nya impulser. Helt klart märks det att en förening som denna verkligen behövs. Under de tre senaste kaféträffarna har vi varit mellan 40 – 47 st. (senast var vi 47) och vi får nästan varje gång in nya medlemmar som anmäler sig efter att ha varit gäst en gång på prov.

Ny utrustning

Då vi är så många har vi köpt in en högtalaranläggning med mikrofon för att höras vid våra informationsträffar och frågesporttävlingar. Vi har även köpt ett eget stort party-tält att användas vid sommarens fester utomhus (typ surströmming) för att nämna något exempel.

Dans

Många av oss gillar att tillsammans åka och dansa i såväl Uppsala samt i våra närområden eller på Estraden. Många har också gått tillsammans på Gävle Rockn´Rolls buggkurser (vilka vi också byter länkar med). Genom att länka till varandras hemsidor har vi även kontakt med flera 60-talsband här i Gävle, Moonwalkers, Back in Business, Slicers och sist men inte minst har vi ett samarbete med Club19.... I ett av 60-talsbanden ”Jack and the New Rippers” ingår dessutom ledaren som vår medlem. Genom att vi är en vänskapsförening och ingen singelförening slappnar alla av och träffas under avspända former utan någon som helst ”jakt”. Märkligt nog har just detta gjort att många par har bildats och till skillnad från en singelförening får man utan några som helst problem fortsätta att vara med. Det är ju här som de gemensamma vännerna finns. Det betyder att det även finns en hel del gifta medlemmar med vilket gör det extra berikande genom bredden av det hela. Vi har även en hel del konstnärer och vi har presenterat deras utställningar på vår webb. Inser ni vilka oändligt många möjligheter vi har tillsammans?

Framtid

Troligen kommer en hel del av oss att försvinna nästkommande år då många har hittat egna privata kontaktnät här och det har ju också varit ett av våra huvudsyften. Det gör att vi ännu inte tror att vi måste införa medlemsstopp utan t.v. kan fortsätta att ta emot nya medlemmar.

Om du läser detta - samla mod och kom med och hjälp oss i denna förening. Allt du gör ger dig tiofalt tillbaka. Kom ihåg att vi är alla dina vänner och vi stöttar alla som vill vara aktiva med glada tillrop. Du får här chansen att göra någonting bra både för dig själv och för andra. Vad vi har för aktiviteter framöver beror helt på oss ALLA.

Tycker någon att det blir för glest med programpunkter är det bara att själv bidra och göra någonting åt det. Ingen av oss har något större ansvar än någon annan. Vi har olika kunskaper och här har vi alla glädje av varandras ideella arbete.  Det är viktigt för oss att hålla en låg medlemsavgift så att alla skall ha råd att vara med. I stället bidrar du med dina arbetsinsatser.

Nu är det slut med årets kaféträffar och vi fortsätter vidare här på kafé Lättings år 2007 den 8 januari kl. 18:00 i vanlig ordning. Vårt årsmöte i februari formar ramarna för hur vi går vidare.  

Nyårsafton

På nyårsafton skall 21  av oss samlas på nyårskryssning med Cinderella och 11 av oss samlas i vår kvarterslokal där vår egen kock dirigerar oss när vi skapar kvällens läckerheter. Vi har också en egen diskjockey som spelar 60-talsmusik på vår egen musikanläggning. 

En riktig god Jul och ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla Gävledragareoch tack för ett mycket roligt år!/Lotta