Tillbaka  

Senast uppdaterad:  2014-08-20

Gävledraget berättar om:

BRITA PLANCKS UPPVÄXT, SLÄKTLED, VUXENLIV

OCH INSATSER FÖR GÄVLE

 

 

Historik i det intressanta släktledet

VÄXLA ÖVER TILL NYA WEBBEN GENOM ATT KLICKA HÄR! Den innehåller mycket mer information

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------

BRITAS FARMORS FAR

Carl Björkman (landshövding)

Carl Adolf Theodor Björkman, född 22 februari 1831, död 13 augusti 1908, var en svensk skogsvetenskapsman, politiker och ämbetsman. Bror till Alf Björkman och far till politikern Gustaf Adolf Björkman (nedan).

Han tog examen från Skogsinstitutet 1850, och var därefter lärare där. 1864 blev han tillförordnad sekreterare i skogsstyrelsen, och därefter tillförordnad generaldirektör och chef för för samma verk 1875-1882. Björkman genomförde betydande förbättringar i skogsvården, införde en skogsstatistik och arbetade med framgång för den stadliga skogshushållningens rationalisering. Björkman utgav även en mängd skrifter i skogsvårdsfrågor och var också intresserad av fornforskning. Han var landshövding i Gävleborgs län 1883-1899.

Carl Adolf Theodor var gift med Julie Björkman (född Sandströmer).

Tillbaka  

---------------------------------------

BRITAS FARMORS BROR

Gustaf Adolf Björkman

Borgmästare Gustaf Adolf Björkman, född 17 juni 1871 i Stockholm, död 12 september 1941 i Norrköping, var en svensk borgmästare och riksdagsman (högern). Han var son till landshövdingen Carl Björkman (ovan).

Björkman avlade mogenhetsexamen i Gävle 1889. Han skrevs in Uppsala universitet samma år och avlade 1895 jur. utr. kand. Han var hovrättsråd 1909-1910 och var från 1911 borgmästare i Norrköping. I riksdagen var han ledamot av andra kammaren 1921-1932 (först invald i Norrköpings och Linköpings valkrets, från 1922 invald i Östergötlands läns valkrets) och därefter ledamot av första kammaren 1933-1940.

---------------------------------------

BRITAS FARFAR OCH FARMOR

Borgmästare Carl Berggren (1858-1943)  och hans hustru Anna var farfar och farmor till Brita Planck (längst ned). De bodde cirka 50 år på bottenvåningen i "Engwallska huset" vid Borgmästarplan i Gävle. Makarna hade fem söner. En av dem var Britas far.

En dag var farfar Carl och farmor Anna och promenerade i stadsparken i spöregn och till skydd hade de ett gemensamt paraply. Detta ställde till en smärre kalabalik hos släktingarna när de fick höra att de DELADE paraply trots att de bara var förlovade. Det var sannerligen andra tider då.

Farmor Anna var även Gävles första studentska. Att Brita fick sin humor från henne kan följande episod vittna om. I samband med sin studentexamen fick hon frågan om hon nu skulle ta Adjunkten. Hon svarade då rappt, - ja, det beror förstås på om han hinner hit i tid...!

Läs om hur familjen Berggren firade sina jular.

Tillbaka  

---------------------------------------

BRITAS MORFAR

Fabrikschef och disponent Olof Hagbom

Olof Hagbom var fabrikschef och disponent  på Pellerins margarinfabrik. Det var en fabriksanläggning som producerade margarin och smör, mellan Svangatan och Ejdergatan i stadsdelen Olskroken i östra Göteborg.

  

Verksamheten upprättades hösten 1894 av fransmannen Edmond Auguste Pellerin som den andra i Sverige (den första igångsattes 1881 i Helsingborg), och på våren 1896 kom produktionen igång. Pellerins blev snart den dominerande tillverkaren i landet, främst på grund av att fabrikschefen, disponent Olof Hagbom förstod att aktivt göra reklam för produkterna.

Redan 1897 sysselsattes cirka 100 arbetare och antalet växte från 140 år 1914 till 180 år 1916. På grund av råvarubrist tvingades fabriken därefter stå still i två år, varefter Pellerin 1918 sålde fabriken för 6 miljoner francs.

Pellerins hade den första "motorvagnen" (bilen) i trafik i Sverige. Den visade sig för första gången den 27 maj 1898 på gatorna i Göteborg, var fyrsitsig med massiva gummihjul och kunde framföras i en hastighet av 2 mil i timmen. Ekipaget hade kostat 10 000 franc.

Britas morfar dog när Britas mor Greta Hagbom endast var 17 år.

      

Prov på moderns konstnärliga anlag som målat Brita som barn samt en uppskattad juldekoration.

    Fullt med mysigt julpynt.

---------------------------------------

BRITAS FAR

var juristen Bengt Berggren som arbetade på Berggren & och Åbergs juridiska byrå på Centralplan 5 i Gävle. Hennes MOR var fabrikschef Olofs Hagboms dotter Greta Hagbom.

De tillhörde under den tiden de högre skikten i staden och hade både kokerska, husa och barnsköterska till sin hjälp. Hushållet bestod förutom far, mor samt Brita även av 2 bröder. De bodde på Nygatan 4 med utsikt mot Heliga Trefaldighetskyrkan.

 

Utsikt från Nygatan 4.  (Tavla målad av Britas mor).

 

 

  Nygatan 4 år 2010.

 

De hade även sitt sommarställe - Örnbo - vid Gråberget.

 

Örnbo.

Bland hennes mest positiva minnesbilder var deras slädpartier med facklor till Bönan på juldagen.

 

  

 

Britas föddes år 1922 i Gävle och studerade bl.a. vid  Själanderska flickskolan som 1933 blev kommunal flickskola, (mer om denna skola).

Varje år hade eleverna avslutning på Heliga Trefaldighetskyrkan och vid sista avgångsklassen fick Brita sjunga solo i kyrkan.

 

 

Fadern dog när Brita var endast 17 år -  vid exakt samma ålder som Britas mor - när hennes far dog. 

Efter faderns död förändrades förhållandena radikalt och modern Greta började arbeta på Länsmuséet för att klara försörjningen.

.  Länsmuseet

Efter skolan flyttade Brita till Karolinska sjukhuset i Stockholm för att hos professor Folke Henschen, svensk läkare och professor i patologisk anatomi,  studera preparatris (framställa histologiska preparat och studera bortskurna organ). Där blev Brita kvar under 1,5 år.

Hon gick också på Bar-Lock-institutet för att studera till sekreterare då hon drabbades av "kärleken" och träffade sin första man. De flyttade till Uppsala och fick sonen Bengt Sahlberg som föddes 1944.

Under graviditetens sista skede hade Brita litet tråkigt och gick ensam på bio. Det var mycket trångt i bänkarna och när filmen börjat kände Brita plötsligt att värkarna startade. Hon knackade litet försiktigt på personen som satt i stolen bredvid henne och sa "ursäkta men jag behöver hjälp för jag tror jag håller på att föda just nu". Han stirrade på henne, reste sig upp och skrek "bred plats alla för en havande kvinna....!  Undrar just hur mycket Brita minns av den filmen?

Alla var mycket snälla och hjälpte Brita att få tag på en taxi så hon kunde åka direkt till BB. En vaktmästare som arbetade där hennes man var lärare kunde sedan meddela den chockade fadern att "din fru just nu har fött en son".

Under Uppsalatiden var F16 / F20 under uppbyggnad. Det fanns ingen riktig väg till arbetsplatsen där ca 30 personer tjänstgjorde, inklusive Brita, om man räknar med befäl, manskap och civila. Där fanns bara en leråker och personalen måste klättra på en stege för att komma in i byggnaden.

Efter ca 2 år bestämde sig paret för att gå skilda vägar och fortsatte sitt liv på olika håll. Sonen blev kvar hos fadern som flyttade till Hudiksvall. Det var mest praktiskt då männen nästan alltid på den tiden hade en bättre ekonomi.

Nu flyttade Brita till Stockholm och träffade där sin andra man. 1952 föddes hennes andre son Wolther Planck som nu är chef för biståndsenheten här i Gävle.

 Sonen Wolther Planck

År 1955, vid endast 33 års ålder, blev Brita Planck änka och stod nu ensam med en 4 månaders son. Hon flyttade då till Gävle och bosatte sig på Fleminggatan.

På dagarna hade hon sin lille son placerad på Stenebergsgården. Det var dåligt med bussförbindelser så hon fick gå lång väg varje morgon. Först från Fleminggatan till Stenebergsgården och sedan fortsätta ända fram till sjukhuset. Det var mycket tufft - men det gick!

Denna gång fick hon en tjänst som sekreterare på ögonkliniken  hos dr Samuelsson. Det var besvärligt. Hon kunde inte latin eller de medicinska termer som en utländsk läkare använde. Hon bad om omplacering och blev då  sekreterare åt dr Arring på öronkliniken.

När Wolter var 2 år hade hon en otrolig tur, en vän till henne fick en ledig lägenhet och han frågade Brita om hon var intresserad? OM hon var.

  Vågskrivargatan

Nu bodde hon centralt på Vågskrivargatan och där bor hon fortfarande när detta skrivs, efter 57 år. Med tanke på att hon även växte upp på Nygatan 4 så har hon alltså bott i samma kvarter under 68 år.

Efter ett tag fick hon arbeta under en tredje läkare som hon tyckte var helt fantastisk och mycket pedagogisk - Kule Palmstjerna. Han förklarade mycket om de olika sjukdomarna så hon lärde sig massvis. 

(Läkaren Kule Palmstierna hade initierat en insamling till ett klockspel och kommittén kunde den 29 juni 1972 överlämna denna.  Det spelar fortfarande varje dag vid klockslagen 9, 12, 15, 18 och 21 - /detta är framtaget och inlagt av Webbmaster.)

När Brita slutligen pensionerades var hon chef över 201 läkarsekreterare på sjukhuset och ordförande för gruppen på riksplanet. Hon var också en av tre som ansvarade för en världskongress i Stockholm, där ca 1000 personer var inbjudna från 19 länder. Prins Bertil höll invigningstalet med assistans av Brita. De hyrde Drottningholmsteatern under 3 kvällar vilket var mycket uppskattat.

Prins Bertil

Brita fick även som belöning ett stipendium för att kunna åka till England och där studera hur sjukhusen fungerade. Det var stor spännvidd mellan kvalitén på dessa, från de som hade  jordgolv - till rena lyxsjukhus. Detta tyckte Brita  var mycket lärorikt.

-----------------------------------------------------

Kulturkvällar på Engeltofta.

Efter sin pensionering började Brita Plancks verkliga glansperiod då hon startade upp Engeltoftas populära Kulturkvällar.

 -- OCH  hon är fortfarande - vid ingången år 2011 lika aktiv även om kroppen ibland protesterar litet,.

Tänk, hon är 88 år och är fortfarande "still going strong" - vilken förebild för oss andra!

 

---------------------------------------

 

Vitt berest

 

Hon har dessutom rest vida omkring runt om  i världen. Som exempel kan nämnas till Kina, Amerika, Ryssland, Indien, Tibet, England, Frankrike, Holland, Schweiz, Italien, Sicilien, Cypern m fl. Dessa  länder kom hon ihåg som hastigast, det var säkert flera. Det är få 88-åringar som har upplevt så mycket i sitt liv och mycket har hon kvar...!

 

---------------------------------------

 

Priser

 

Brita har erhållit många priser och erkännanden för sitt nedlagda arbete. Som exempel hittills kan nämnas Honörspris, Vitsippspris, Rotarypris, landstingets kulturpris och kommunens kulturpris.

 

Kulturpris 1998  Lions Club pris 1010   Rotarypris 

 

Vitsippepris 1009 från Kristdemokraterna    Överräckandet.

 

 

 

Brita har blivit uppskattad av många konstnärer.

Här visar hon upp en tavla som Manne Östlund målade till henne i present.

---------------------------------------

Brita  har så många strängar på sin lyra

 

Hon har dessutom med stor skicklighet gjort ett fantastiskt dockskåp som baserar sig på minnen från sin barndom med autentiska möbler och mattor.

Här är bara några av rummen från detta litet löst ihopplockade i ett collage..

 

    Klicka på denna bild för att se den i förstorat skick!

 

Vilket konstverk! Det finns många fler rum som inte rymdes här på bilden.

 

   Mattan är en detalj i dockskåpet som Brita har gjort helt själv.

 

Se mer om dessa otroliga dockskåp!

Länsmuseet har tidigare ställt ut Britas dockskåp. Även TV:s Antikrunda och tidningen Antik&Auktion har uppmärksammat Britas skåp.

------------------------------------------------------

 

Nedanstående Utställningsskåp är minst lika fantastiskt. Även det är på samma sätt som dockskåpet framställt innehållande konst exakt lika originalen.

Bl a har Gunnar Cyrén skänkt henne en miniatyr av sin silverkonst. Jag har aldrig sett någonting liknande ...!

 

          Klicka även här på dessa båda bilder för att se dem i förstorat skick!

Hela skåpet.                    Detalj från ett rum.

 

------------------------------------------------------

 

                                     

 När Brita berättar om sitt liv lyser hennes ögon. Bästa väninnan Kaja myser och nickar hela tiden instämmande.

 Helt fantastiska människor!

 

Jag känner mig så gynnad som har haft turen att få ta del av allt detta! - Lisse-Lotte Danielson

 

Vem är du idag Brita Planck?

 

  

 

Jag är inte en sån tant som sitter i en gungstol.

 

Några smakprov:

Dags för årets kulturkvällar

Brita Planck prisades för kulturkvällarna.

Kvällarna på Engeltofta.

Brita Plancks kulturkväll: Från Grosshandlare till nytid med Birgitta Lundblad.

Sommaren sista kulturkväll - men Brita Planck kommer tillbaka

Dags för kultur på Engeltofta igen

 

Detta är bara "några" av de artiklar som kan hittas på nätet om denna fantastiska och energiska dam.

Hon håller så mycket av Gävles kultur i sin hand genom sitt engagemang i Engeltoftas Kulturkvällar.

 

En genuin Gävle-profil!

------------------------------------------------------------------------------

Sammanställt och länkat av av Lisse-Lotte Danielson 

 

          Gå till Gävledragets nya Startsida  

Senast uppdaterad:  2014-08-20

Tillbaka