FRITT FOKUS

En serie lunchsamtal på Konstcentrum i Gävle

Brott, straff och trygghet

Onsdag 26 april 2006 kl 12.15 - 13.00

Konstcentrum/Furusalen

Välkomna att lyssna till Mattias Hagberg, nyss utkommen med boken Släpp fångarna loss - ett reportage om brott straff och trygghet

Säsongens sista Fritt Fokus sker i samarbete med Fängelsemuseet och är en fortsättning på temat trygghet i det offentliga rummet. I boken Släpp fångarna loss menar Hagberg att debatten om brott och straff är inne på fel spår. Politikerna talar om behovet av hårdare tag trots att brottsligheten i dag ligger på ungefär samma nivå som i början av 1990-talet.

Hagberg inleder sin bok med att diskutera de bilder av brottslighet som media presenterar och menar att de inte nödvändigtvis speglar en verklighet utan snarare tillfredställer vårt behov av yttre hotbilder. Han lyfter också fram våra djupt rotade föreställningar om brott och straff.

"Såväl bakom idén om återanpassning som om samhällsskydd ligger de mer grundläggande föreställningarna om brott och straff, föreställningar som är så intimt förknippade med våra samhällens uppbyggnad och idéhistoria att de är svåra att betrakta på ett fritt och klarsynt sätt".

Boken Släpp fångarna loss är en kritisk uppgörelse med dagens kriminalpolitik och med den bild av brott och straff som förmedlas av medier, politiker och säkerhetsindustri.

Mattias Hagberg är frilansjournalist och bosatt i Göteborg. Han har under flera år följt och kommenterat svensk social- och kriminalpolitik.

Medverkar gör även Sven Johansson chefredaktör på Arbetarbladet och Christina Delby Vad-Schütt redaktionschef på Gefle Dagblad.

Kafé Spegeln serverar mackor och sallader som du kan äta medan du lyssnar eller deltar i samtalet.

Välkomna!

Mattias Hagberg

Gävle Konstcentrum

Kungsbäcksvägen 32

Buss 15, hållplats Silvanum

Tel 026 17 94 24

www.gavle.se/konstcentrum

Öppettider: tis-fre 12-17, tors 12-19, lör-sön 12-16 Kafé Spegeln: mån- fre 10-16, lör-sön 12-16 Konstcentrum ingår i Kultur & Fritid - Gävle kommun

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2006-04-25