Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2007-01-05

Gävledragets. 

NYÅRSKRYSSNING Med Viking Cinderella 2006/07  

Ett 20-tal förväntansfulla Gävledragare valde denna nyårsafton att lämna hemstaden och i stället göra en kryssning till Åland.

Via sedvanlig bussresa nådde vi under eftermiddagen Viking Lines terminal vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Ann-Charlotte fixade snabbt fram de boardingkort och hyttnummer vi tilldelats på färjan Cinderella. Men när vi passerat incheckningen blev vi upplysta att förstärkt kontroll skulle ske av bagaget innan vi tilläts gå ombord på färjan. Två timmars normal väntan innan ombordstigning utökades nu med en nästan en timme extra när de 1960 passagerarna skulle passera genom ”nålsögat”. Nåja, det blev nu istället rusning till  våra hytter där en snabbdusch och klädbyte bland killarna gick i raketfart. De flesta tjejerna valde dock att vänta med att byta till feststass till efter middagen. Alla infann sig således punktligt för att avnjuta nyårsbuffén kl.18.30.

Matsalen var riktigt fräsch och snyggt uppdukad. Eftersom det är mycket folk en sådan här kväll fick vi Gävledragare inte sitta tillsammans vid något långbord utan vi fick dela upp oss på cirka sex personer vid varje bord.                

Här fanns mat för alla smakriktningar. Såväl kalla och varma rätter med anknytning till julbordet samt mat med mer nyårsprägel. Laxfilé, hummer, fläskstek, olika kycklinganrättningar samt många delikata efterrätter inmundigades glupskt under de två timmar vi hade på oss att äta. Alla drycker förutom snaps och avec ingick dessutom i buffén.

När man har trevligt går som bekant tiden fort och detta var inget undantag. Kl. 20.30 fick kyparna mer eller mindre puffa ut oss. Nästa dukning skulle nämligen påbörjas.

Nu drog det stora oplanerade ”äventyret” igång, med stirriga och nyfikna blickar rusade vi vidare åt olika håll på båten.. Några direkt till dansgolvet, några till barerna, några till tax-free, några till ”sin” hytt för ”tankning” samt vid behov ombyte till nyårsaftonsblåsan..

Nåväl, efter någon timme var de flesta av oss samlade i nattklubben där två olika dansband, ”Men in Dark” och ”Hink Pink” dragit igång spelandet och dansgolvet blev snabbt överfullt. Det var nu ett riktigt bra ös under timmarna fram mot midnatt och förvånansvärt många
( förutom Gävledragare som alltid sköter sig ) var medvetna om var man befann sig och alla hade så roligt i den upprymda stämningen och gemenskapen.     

23.50 upphörde så musiken och vi uppmanades att gå upp till fartygets däck för att där fira tolv-slaget. Inköpt skumpa hämtades ur hytterna, drinkar köptes snabbt i barerna och så var det då dax, GOTT NYTT ÅR utropades ur alla munnar men tyvärr gick inte allas klockor lika. Men vad gjorde det när vi nu möttes av ett magnifikt fyrverkeri över hela Stockholm med då Skansen som det mest spektakulära..  

Vi Gävledragare kramades, skålade och tillönskade varandra ett gott nytt år innan vi åter vände tillbaka till dansgolvet.

Cinderella lade samtidigt ut för kryssningen till Mariehamn.  Farten på musiken hade nu nått sådan fart att vi gärna önskade ett något lugnare alternativ.

Vi knallade därför över till den mindre danssalongen i andra änden av fartyget och här var tempot och stressen mer beskedlig.

En hel del danser blev det innan vi strax efter kl.02.00 skingrades för vidare aktiviteter på egen hand.

Bengt-Göran och jag kom till vår hytt cirka 02.30 och tänkte gå och lägga oss, men började då en 1,5 timmes diskussion om livet i allmänhet. Så intressant det var, synd att de inte spelades in på band för att sändas i något kommande sommarprogram i radio. På nyårsdagens förmiddag visste vi nämligen inte alls vad vi hade pratat om. 

Apropå nästa morgon var samtliga inklusive Ola, som dessvärre känt sig vissen under hela nyårsafton och dessutom haft feber under natten närvarande när brunchen skulle intagas.

Vanlig frukostbuffé samt dessutom omeletter, bacon, pannkaka och prinskorv är bara exempel på vad vi erbjöds. Samt kronan på verket, princesstårta. Inte undra på att man fortsätter att växa ytterligare i färdriktningen.               

Sedan följde en stunds vila för dom som önskade detta, handling i tax-free för andra eller att kolla på de resenärer som vågade anta utmaningen att sjunga karaoke. Detta avlöstes sedan med en stunds lugn dans för de sista entusiasterna. 

Vi färdades samtidigt vidare genom den vackra skärgården och kl.15.30 lade så Cinderella till vid Stadsgårdskajen inne i Stockholm igen.  

Avstigningen från färjan gick sedan snabbt och snart satt vi åter i ”vår” buss med slutdestination Gävle Resecentrum. Efter en 45 minuters matrast kom vi så mycket nöjda, belåtna men ganska trötta till hemstaden strax efter kl.19.

Lite nostalgiska blev vi också när vi konstaterade att vi inte tidigare varit i Gävle under hela året.

Samtliga Gävledragare vill även på detta sätt tacka Ann-Charlotte och Ola för ett utmärkt värdskap under denna minst sagt intensiva resa. /Gunnar