Gävledraget presenterarErika Bjerström!

PUGs program hösten 2008.

PUGs föreläsning 2008-12-04.    

Älskade Europa - Stormakt i vanmakt        Erika Bjerström, TV-journalist och författare till boken "Porslinmålerskan i Limoges"

 

När Erika anländer är salen fylld till bristningsgränsen. En del sitter i trappan . Samma föredrag skall hon hålla ännu en gång under kvällen på Stadsbibliotekets café Edbom. Biljetterna gick åt som smör i solsken denna dag då många stod länge i kön och väntade. Tyvärr var många tvungna att vända för att i stället göra ett försök senare på Stadsbiblioteket.

Erika gjorde oss sannerligen inte besvikna. Hon var oerhört intressant att lyssna på och det märktes inte minst på publikens frågor och engagemang vid föreläsningens slut.

 

Hon inleder litet skämtsamt med att säga  ”jag antar att nu  har Gävle förlåtit mig”. För många år sedan hade nämligen hennes mormors tvillingbror Folke Löfgren blivit mycket förgrymmad då hon i ett bitskt kåseri uttryckt att Gästrikland är Sveriges fulaste landskap. Hon saknade en bättre marknadsföring av Gävle med koppling till havet (vilket vi nu har idag).

 

Erika har bott 4 år i Bryssel, har hemmaman och 2 barn. Att hon har klarat av sitt mycket påfrestande arbete beror på tillgång till perfekt hemmasuport och ett spännande jobb. Hon hade omkring 160 resdagar varje år.

 

Idag menar hon att Europa har genomgått en hisnande snabb förvandling. Utvecklingen går mot att det nästan krävs två högskoleexamen för att få jobb. Behovet av EU har stärkts genom en skenande klimatförändring som är en knäckfråga och som lilla Sverige inte  klarar av ensam. I Europa är man fortfarande tacksam över freden vilket anses som självklart i Sverige.

 

Sverige har alltid orienterat sig mot USA då 40-talistgenerationen protesterade mot förtrycket.

EU är den första supermakten som bildats utan vapen. Även afrikanska unionen är en kopia av EU. Har FN spelat ut sin roll? Turkiet har t ex avskaffat dödsstraffet för att få kvala in och vara med i EU. 60% av riksdagens beslut är redan tagna i Bryssel.

 

EUs 4 utmaningar:

Globalisering,

Åldrande befolkning

IT-revolution

Invandring

 

I Limoges hade tidigare tillverkats ett speciellt porslin efter att man knyckt koden från kinesiska tillverkare. När det inte längre lönade sig att tillverka de dyra tallrikarna med guldfärg var ändå inte porslinsmålerskan Nicole Faisan, född 1962, särskilt bekymrad då de har tidig pension i Frankrike. Man lade ned porslinstillverkningen och inrättade i stället ett porslinsmuseum.

 

Parallellt fick den andra porslinsfabriken Kahla i Tyskland lägga ner sin tillverkning av toalettstolar till Sovjet.  De satsade i stället och gav unga briljanta formgivare fria händer och vann genom detta många designpriser.

 

Lågavlönade yrken har fördubblats under de senaste 20 åren och det är 50-taliserna som är förlorarna. Storbritannien har också många ur tre generationer som aldrig jobbat .

Inom skoindustri har 40.000 jobb försvunnit och vi föder för litet barn.

 

Man har på fullaste allvar diskuterat att höja Scotlands pensionsålder till 80 år då hälsotalen där ökar. Generellt inser man att alla måste arbeta längre.

 

År 2004 hade bland de som arbetade 34% minst gymnasieutbildning. Idag är det bara 15%.

Fortfarande har dock arkitekter eller IT-tekniker stora chanser att få jobb,

 

Erika och hennes stab åkte ibland fel under sina resor och hamnade på landsbygden. En gång kom de av misstag upp i en Bergskedja i Luxemburg. Gården de stannade vid gav ett mycket deprimerande intryck, de talade med en vänlig men sliten kvinna, Sigareff Varin,  som berättade att hon försörjde sig själv, sin man och 5 barn samt en 16-årig höggravid dotter på sitt lilla jordbruk Hon ville absolut inte ha Turkiet med som medlem i EU.

 

Inte heller männen i Turkiet är särskilt glada över EU då de har förlegade värderingar och en mycket låg kvinnosyn. Emine sköts t.ex.på öppen gata av sin man och gömmer sig nu, mycket handikappad av skadan. Hon vill absolut in i EU.

 

Det finns 30 miljoner immigranter. USA har bara 23 % men Europa tar emot 33%. Alla immigranter skickar hem pengar till sina familjer så de klarar sig utan bidrag. Man kräver dock att invandrarna underkastar sig respektive lands kultur.

 

Ytterligare 30 miljoner invandrare riskerar att åter skicka kvinnorna till de ”gamla tiderna”.

Finns inga gränser ökar sexhandeln, droger mm. Romer driver sexklubbar och tyskarna har rykten om sig att vara intresserad av porslinstomtar (?), cigaretter och sprit.

 

Romana Teplice såldes vid 3 års ålder av sin mor till män. Nu har Romana bara ett mål och det är att försöka förlåta sin mamma och åter kunna älska henne. Sverige är ensam om att inte tillåta sexköp mellan 2 vuxna människor. Detta gör att även Trafficcing av barn ökar. Många närmar sig därför den svenska riktinjen (ex. Moldavien och Ukraina).

 

Där Fattigdom råder får Miljön vänta.

 

Olivier Gibelin fick ej sälja sitt vin då det ansågs vara surt. I stället fick han dels EU-bidrag för sina vinrankor och dels EU-bidrag för att förvandla sitt vin till Etanol.

 

Enbart Frankrike får hälften av EUs jordbruksbidrag.

Den svenska representationen  som kallas COREPER finns alltid på plats i Bryssel och  består av de 27 EU-ambassadörerna. Dessa har möten två dagar i veckan jämfört med att svenska, folkvalda politiker är nere en dag i månaden. Deras ledare, den f d EU-ambassadören Sven-Olof Pettersson (SOP) säger att…… ”jag tycker att ni skall tycka att jag tycker….” vilket innebär att de har större makt än vad människor känner till och de tar 80% av alla beslut. Övriga 20% tas av våra folkvalda.

 

EU är på gott och ont – vi måste engagera oss!  Jordbruk är idag hårdvaluta och Frankrike har värnat om sina jordbruk. Det är därför de har så stor makt i EU och får hälften av deras jordbruksbidrag.

Klicka på nedanstående bilder .... och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.

       

     

     

     

     

       

     

       Stort tack!

Övriga länkar

Erika Bjerström om nya jobbet som programledare för "Agenda"

Korrespondenterna.

Sammanställt och fotat av Lisse-Lotte Danielson

------------------------------------------------------------------

       Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2008-12-05