Tillbaka 

Gävledraget presenterar:

Jan G Ljungström (skribent och lokalhistoriker)

Jan har förutom ett antal böcker även gett ut nedanstående artiklar i Gefle Dagblad!

Klicka bakåt i Explorers övre vänstra hörn mellan varje artikel för att återgå till nästa.

Se WikipediA.

---------------------------------------------------------  

2009

Epidemisjukhuset på Öster      Kultur – 12 april 2009.

Under mitten av 1800--talet härjade ett stort antal epidemier som kolera, smittkoppor, tyfus och scharlakansfeber i landet. För att få bukt med smittspridningen bestämdes, enligt 1875 års epidemilag, att kommunerna skulle upprätta speciella...

2008

När maltfabriken gick i graven   Kultur – 13 oktober 2008

I slutet av 1960-talet började grävskoporna jämna de gamla träkåkarna på Öster med marken. Det var nya tider och upp ur marken sköt i stället höga moderna flerbostadshus och en helt ny stadsdel blommade upp. Den byggnad som höll ut längst bland...

Glöm inte blåsmusiken   Insändare – 9 september 2008

Ulf Kriström hade en intressant historik om Bobergs paviljong (Pinetska dansbanan) i Regementsparken den 2 september. Även om jag känner till historien om paviljongen mycket väl, var slutklämmen i artikeln av den art, att jag satte morgonkaffet...

Visste du att...   Nyheter – 14 juli 2008

... farligt avfall utgör bara några få procent av vår totala avfallsmängd. Få tycker att man har något farligt avfall hemma men många har färgrester, lågenergilampor, mobiltelefoner, batterier och hårspray som är några exempel på farligt avfall.

Madigans andra stora tragedi  Kultur – 2 juli 2008

Den sorgliga historien om lindanser­skan Elvira Madigans död känner nog de flesta av oss igen genom de gamla skillingtrycken från slutet av 1800-talet, eller åtminstone från Bo Widerbergs film från 1960-talet. Sommaren 1889 tog hon sitt liv...

Spårvägen  Gefle från A till Ö – 2 juni 2008

Redan 1896 hade frågan om spårväg i Gävle diskuterats i stadsfullmäktige. Frågan togs upp igen 1904 då det var aktuellt att använda överskottsenergi. 1909 öppnades spårvägen i Gävle, och anläggningen sköttes av elektricitetsverket. Innan...

 

OBS. Nedanstående länkar till Gefle Dagblad och Arbetarbladet fungerar inte längre sedan de bytte sökmotor.

Karlsson, adress: soptippen
Relevans: 20 %
Publicerad: 080206
MINNESVÄRT På Avans soptippsområde fanns i slutat av 1960-talet en liten gråskäggig åldring, otvättad, orakad och klädd i simpla kläder. Denna åldring var Karl Ivar Karlsson, bosatt på soptippen sedan flera år tillbaka.


2007

Glimtar av Jan G
Relevans: 100 %
Publicerad: 071201

INFÖR I dag slår vi gärna på trumman för kultursidans värderade och uppskattade medarbetare Jan G Ljungströms (bilden) nya bok "Glimtar från förr - axplock ur Gävles historia".
 
En musikpaviljong värd sin musik
Relevans: 100 %
Publicerad: 070920
MINNESVÄRT Där står den ståtlig, mitt i Rådhusesplanaden, Gävles mest centrala kulturbyggnad. I över åttio år har den förnämliga musikpaviljongen stått på sin plats och miljontals sköna toner har flödat ut från den sedan invigningen 1924.
 
Platsen som blev Snus-Majas minne
Relevans: 100 %
Publicerad: 070416
MINNESVÄRT Redan en månad senare, den 22 juli 1785, hölls auktion på Majas stuga. Den ropades in av handelsbokhållaren Olof Lundegren för 79 riksdaler och 16 skillingar, med krav på att den skulle rivas ner. Nu var alltså Maja tvungen att flytta ut ur sin egen stuga då den skulle jämnas med marken.
 
Platsen som blev Snus-Majas minne.
Relevans: 38 %
Publicerad: 070415
MINNESVÄRT I backkrönet vid Övre Bergsgatan, alldeles intill Auktionshallen på Söder, fanns i slutet av 1700-talet en liten tomt med en fallfärdig timmerstuga. Där bodde en av de mest omskrivna kvinnorna i Gävles historia, sjömansänkan Maria Sandström - mer känd som Snus-Maja.
 
Fyra bilar höll på att sjunka
Relevans: 72 %
Publicerad: 070205

Tack vare Christer Eklund och Jan G. Ljungström kan vi nu ge klart besked om bilden av de översnöade lastbilarna. Bilden är fotograferad under den så kallade Kvarken­trafiken då förnödenheter kördes över isen till det krigsdrabbade Finland.

Gesters - Gävles förnämsta kondis

Relevans: 32 %
Publicerad: 070205
Minnesvärt I början av 1900-talet var Gävle en kafétät stad och i så gott som varje kvarter i innerstaden fanns ett kafé eller konditori. 1910 fanns det ett trettiotal kaféer som lockade Gävleborna med sina bakverk. Några välkända var Café Linnéa, Tysta Marie, d´Angleterre och Sjöbergs. Men det förnämsta var Gesters konditori på Nygatan. Där serverades kaffet från silverkanna och mazarinerna på silverfat.

Skitladan vid Sörby Urfjäll
Relevans: 30 %
Publicerad: 070110

MINNESVÄRT I början av 1900-talet, då olika entreprenörer skötte renhållningen i Gävle, bereddes latrinet från gårdarnas torrdass i huvudsak till så kallad pudrett (gödningsmedel).

Nu förändras Baltic igen

Relevans: 40 %
Publicerad: 070107
Sedan Domstolarna flyttat har stora delar av Baltichuset stått tomma. Men det finns intresserade hyresgäster, bland andra Radio Gävleborg och Gävledala tv.

2006


Cirkusbesöket som slutade i dramatik

Relevans: 35 %
Publicerad: 061211
MINNESVÄRT Under en vecka i augusti 1921 fick Gävle besök av en av Sveriges mest omtalade cirkusar, Cirkus Schmädicke. Cirkusen, som då var landets största ambulerande specialist- och rovdjurscirkus, turnerade främst i Sverige och hade bland annat med sig en tigergrupp med indiska, bengaliska och sibiriska jättetigrar.

Gävleskeppare med Kongo i sikte

Relevans: 25 %
Publicerad: 060812
MINNESVÄRT Vid Berlinkongressen 1884-1885, då Europas stater styckade upp Afrika mellan sig, fick Belgiens kung Leopold II Kongostaten, nuvarande Kongo-Kinshasa, som belgisk koloni. Leopolds mål var att lägga de enorma landområdena kring Kongofloden under sitt styre och öppna landet för den vite mannens civilisation.

 

2005


Strömsbroflickan som blev tidningskvinna

Relevans: 35 %
Publicerad: 050913
1904 övertog Aurore Grandien posten som huvudredaktör och ansvarig utgivare för Söderhamns Tidning. Tiderna var svåra och ingen kunde väl tänka sig att en kvinna kunde få ett tidningsföretag ekonomiskt bärande. Men med sin klokhet och energi lyckades hon. Aurore Grandien blev med tiden en av den svenska pressens mest kända kvinnor och fram till åttio års ålder styrde hon sin tidning med järnhand.

Schweizaren på Stora Holmen

Relevans: 30 %
Publicerad: 051207
MINNESVÄRT Längst österut på Stora Holmen, nuvarande Alderholmen, fanns i mitten av 1800-talet Gävles första riktiga schweizeri. Det ägdes av sockerbagaren Christian Grischotti, en äkta schweizare som lockade stadens invånare med allehanda bakverk och likörer till sin gemytliga schweizeripaviljong.

Då blev det tvång att besiktiga kött

Relevans: 25 %
Publicerad: 050326
MINNESVÄRT På hösten 1931 infördes obligatorisk köttbesiktning i Gävle. Frågan om att införa köttbesiktningstvång hade länge ältats i hälsovårdsnämnden, men av flera orsaker blivit vilande. Köttbesiktningstvånget innebar att kött inte fick säljas, överlåtas eller ens förvaras i en lokal för livsmedelsberedning utan godkännande av besiktningsveterinär. Varan skulle också vara försedd med godkänd stämpel.

 

2004

Många tappra gossar...

Relevans: 32 %
Publicerad: 040201
På 1682 års riksdag infördes på förslag av Karl XI indelningsverket. Kungen slöt avtal med landskapen som förpliktades att ställa upp ett regemente. I hela landet bildade bönderna så kallade rotar som omfattade två-fyra gårdar. Varje sådan rote skulle sätta upp en soldat, förse honom med ett torp med vidhängande jord, liksom transport av förnödenheter av skilda slag. Även manskapet i flottan rekryterades på detta sätt.

Ida von Schulzenheim - ett hundliv!

Relevans: 30 %
Publicerad: 040921
MINNESVÄRT År 1888 reste konststipendiaten Ida von Schulzenheim till Paris för att studera porträttmåleri. Hon fastnade i stället för djurmåleri och målade sedan hundar och andra husdjur i konventionell 1880-talsrealism. Med tiden blev hon en av Europas flitigaste hundporträttörer och erövrade ett flertal betydelsefulla utmärkelser för sin konst.

Storslagen byggnad blev Westergrens minne

Relevans: 30 %
Publicerad: 040122
MINNESVÄRT I kvarteret Ro vid Gustavsgatan på Söder, ligger en av Gävles vackraste monumentalbyggnader, den Westergrenska stiftelsen. Byggnaden, som i dag rymmer studentbostäder, kom till genom en donation av makarna Johan och Lotten Westergren.

När Gävle var en stad i kris

Relevans: 25 %
Publicerad: 040513
MINNESVÄRT Vid första världskrigets utbrott sattes Sverige i en svår livsmedelskris. En stor del av landets livsmedelsbehov täcktes vid den tiden genom import, något som försvårades efter hand som kriget varade. Bristen på livsmedel tvingade staten att införa ransoneringar och den 7 augusti 1914 tillsatte landshövdingen i Gävle en lokal livsmedelskommission, med uppgift att ta hand om frågan rörande de "onaturligt stegrade livsmedelspriserna".

 

2003

O, forna tiders romerska bad

Relevans: 58 %
Publicerad: 030220
BOKEN Jag sitter och läser i Jan G Ljungströms utmärkta lilla skrift om badhusen i Gävle; bläddrar och försjunker i gamla fina bilder med så mycket atmosfär.

Hoforskalendern ute

Relevans: 40 %
Publicerad: 031119
Ett välkommet jultecken är Hoforskalendern. En årskalender som minner om forna dagar i kommunen och bilderna i 2004 års kalender spänner från förra sekelskiftet till 1980-talet.


Han grundade en turistattraktion i Gävle

Relevans: 40 %
Publicerad: 030612
MINNESVÄRT En av Gävles mest framträdande kulturpersonligheter, Birger Lindroos, har lämnat oss. Hans namn och ansikte blev välkänt i samband med det fängelsemuseum han grundade och drev i nära 25 år.

Kanske var det bättre förr?

Relevans: 40 %
Publicerad: 030608
"Kort sagt, vi klarade våra tidsplaneringar själva, tog egna initiativ, levde mitt i de vuxnas verksamhet och trivdes ganska bra. Utan barnomsorgsnämnder, kuratorer, fritidsvakter och hela baletten. Hur kunde vi?" 

När Olympia stod i lågor

Relevans: 35 %
Publicerad: 030710
MINNESVÄRT I april 1917 utbröt en våldsam eldsvåda på Gävlebiografen Olympia vid Norra Kopparslagargatan 12. Mitt under pågående barnföreställning fattade plötsligt en filmrulle eld i biografens maskinrum och med hastigt förlopp spred den sig vidare i lokalerna.

 

2002

Gävle först i landet med badhus

Relevans: 100 %
Publicerad: 021221
GÄVLESveriges första kombinerade kall- och varmbadhus låg i Gävle. Lokalhistorikern Jan G Ljungström har hittat uppgifter som visar att Grandbergska badhuset öppnades redan 1821 - elva år innan det första badhuset öppnas i Stockholm.

Fängslande rakt igenom!

Relevans: 43 %
Publicerad: 021213
BOKENDet var en strålande försommardag för snart två år sedan i den blekingska skärgården ett stycke från Karlskrona. Vi var ett gäng kulturjournalister som besökte den märkliga gamla fängelseön Tjurkö där straffångar in i förra seklet arbetat med att bryta sten.

----------------------------------------------------------  

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2010-11-04

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Tillbaka