Tillbaka    

Gävledraget informerar:

    Om   Betlehemskyrkans   Kvinnofrukost  13 november 2010 med

Se Betlehemskyrkans reklam om oss på sin webb!

Sanna Mansouri – ”Från första kvinnliga polisofficer i Iran till pastor i Sverige”.

Fantastiska Sanna!

Sannas familj flyttade från Sovjet till Iran innan Sanna var född. Hennes mormor tillhörde den ortodoxa kyrkan. Vid 5 års ålder blev Sanna svårt sjuk och familjen tappade ett tag hoppet om hennes tillfrisknande. Under denna period drömde Sanna att ”en man satt vid hennes säng och tog hennes hand”. Mot all förmodan blev Sanna frisk och när hon började skolan klarade hon sig mycket bra med högsta betyg under flera år.

Vid 13 års ålder drömde hon åter och såg ett bekant ansikte. Det var en man klädd i lång mantel som hade ett lamm i famnen. Sanna berättade då för sin mor om sina drömmar och frågade ”vi är ju inte kristna varför drömmer jag så”? Modern svarade att du drömmer så därför att du är en mycket snäll flicka - det är förklaringen.

Sanna var familjens 2:a barn och hon gifte sig redan vid 13-års ålder då hon träffade sin man i Iran. Hon bad honom att få gifta sig på Jesus födelsedag. Då kunde hon samtidigt fira både Jesus och sin man på deras bröllopsdag den 25/12.

I skolan spelade Sanna Volleyboll där hon blev mötte en armenisk flicka. Trots att de tillhörde olika läror, en kristen och en muslim,  blev de mycket goda vänner. Sanna sörjde över att hon inte fick följa med sin väninna till den kristna kyrkan och tyckte det var orättvist att Jesus, som hon älskade så mycket och drömde om, endast var till för de kristna och ej för muslimer. Hon grät då hon tyckte att det inte var någon rättvis gud och undrade varför hon var född i fel familj.

1967 började man tillämpa jämlikhet mellan könen i Iran. Hon lyckades med sina höga betyg komma in vid Polishögskola där 200 elever mellan 19 – 21 år togs in efter att ha gjort många skrivprov och sportprov för att se vilka som var vältränade.

Av dessa klarade 100 elever proven och togs in i skolan. Det var långa och hårda skoldagar som började kl. 5 på morgonen och slutade kl. 21 på kvällen. Där fick de bl.a. lära sig skjuta, simma, utöva  judo, åka motorcykel, lära sig Irans lagar, hur man sorterar olika sorters knark m m. Utbildningen bestod av 3 stenhårda år.

När den var avklarad återstod det en grupp på endast 57 elever som fick rätt grad. Fyra av dem fick åka till USA och läsa en datakurs samt förkovra sig i b.l a. matte och engelska och där ingick Sanna. Hon kände sig anonym i Washington DC när hon studerade Datamanagement och vågade därför söka upp  en kristen kyrka. Hon bodde nära en sådan och öppnade ofta fönstret för att se hur prästen arbetade på gården och tyckte han var mycket lycklig som dels fick arbeta inom kyrkan och dessutom hade tillgång till Jesus Kristus. Hon klagade i sin bön och frågade varför hon själv måste vara muslim.

Vid återkomsten till Iran fick hon studera ytterligare 2 år vid Teheran Universitetet och därefter blev Sanna chef över 58 män och kvinnor. Hela tiden kände hon en stor tomhet i sitt hjärta.

Hon fick lära sig att det FANNS en kyrka för muslimer som dock ej accepterades av armenierna.  Hon fick adressen dit och sökte upp den. Vid ankomsten var det ingen som öppnade. Hon knackade på flera gånger och gick runt flera varv till slutligen en man öppnade för henne.

Nu fick hon äntligen höra att ”idag är det din Frälsningsdag” och hon fick stå på knä framför korset och äntliga få uppleva sin önskan att överlämna sitt liv till sin herre.

Efter detta kände hon sig mycket lycklig och köpte en tårta till sin familj för att fira. Modern som hela tiden känt till hennes drömmar gladde sig med henne och hon är idag vid 89 års ålder kristen i Iran och äger en persisk bibel.

Sanna blev uppmanad att förkovra sig ytterligare i Teologi och fick distansundervisning vid Universitetet i USA.

1979 blev det revolution i Iran och många pastorer fängslades. I revolutionens fotspår uppstod många krig och kvinnorna tvingades ta på sig slöjor. För Sannas del var det oerhört svårt att acceptera detta efter att ha varit chef för både män och kvinnor och hon hamnade i Domstolen för sina protester. De anklagade henne för att uppmana andra kvinnor att demonstrera och kämpa emot slöjinförandet. Hon fick då valet att antingen acceptera detta eller att avgå från sin höga position i sitt arbete efter 14 år och hon valde det senare.

I stället blev Sanna mer aktiv inom kyrkan och ordnade olika hemförsamlingar som utövades i deras bostäder. Varje grupp hade sin egen ledare och Sanna var en av dessa. Under den tiden avrättade Iran många pastorer och evangelister. En av hennes bästa vänner var en manlig läkare som vid 52 års ålder blev hängd offentligt mitt i gatan.

1992 lämnade Sanna landet och många flyttade till olika länder, däribland Sverige. Hon kördes till Vårgårda där hon fortfarande bor. Vid ankomsten till Sverige hade hon 3 barn som då var 3, 10 och 13 år. Hon fick arbete som sömmerska på en fabrik trots att hon inte alls kunde sy men hon lärde sig även detta.

Efter att ytterligare ha förkovrat sig i teologi i England så fick hon år 2001 en halvtidstjänst som pastor i Göteborg. Efter olika turer har hon nu blivit erbjuden en heltidstjänst som pastor år 2011 men hon har som förbehåll begärt att även få resa runt och besöka olika församlingar.

Vår kära Britta både inleder och avslutar med sin musik.

-----

Efter att Sanna avslutat sin berättelse var vi alla oerhört berörda. Dels var det ovanligt många som hade kommit för att lyssna och dels var frågorna efteråt många. När vi skulle lämna lokalen stod en lång rad och väntade på sin tur att tacka och krama om henne. Det är en "älskad" pastor. Bland besökarna fanns såväl unga som gamla. Hela Sanna genomstrålas av värme och människokärlek.

       

Unga besökare                                                                                     Presentation av Alphakursen

  Uppskattande åhörare (en av många i en mycket lång rad).

 Se alla dessa fantastiska arbetsinsatser som gör detta möjligt.

Jag tackar å allas vägnar för att vi fått lyssna på en mycket gripande berättelse.

------------------------------------------

Fotat, sammanställt och länkat av Lisse-Lotte Danielson.

Tillbaka    

Gå till Gävledragets Startsida   Senast uppdaterad:  2010-11-16