Gävledragets stadsvandring bland Neonskyltar.

NEONSKYLTAR I GÄVLE

23 Augusti 2006, Kl 19:00. Neonskyltar blev under 1900-talets mitt ett sätt att lysa upp sitt namn i neonbokstäver på sitt företag. Det var en stor investering att specialtillverka en neonskylt, vilket visade att det fanns en stor framtidsoptimism i Sverige på den tiden. Neonskyltarnas storhetstid var 1950-talet, och många skyltar har i och med ombyggnad av fastigheter eller försäljning av företag numera försvunnit. De som finns kvar är en del av vår moderna kulturhistoria och en liten del av den historien är vad vi fick möta i kvällens vandring:

 Efter ett våldsamt oväder med åska och skyfall vid 18.00-tiden trodde jag knappast att det skulle komma någon för att titta på "Neonskyltar i Gävle". Det kunde kanske bli intressant även om det skulle bli bara ciceronen och jag ...   Men, vi blev en liten grupp på tretton personer. (Om någon från vännerna var med vet jag inte då jag ny i gruppen).

 Regnet hade upphört och Daniel Olsson, byggnadsantikvarie från Ljusdal tog oss runt överallt. Det visar sig vara svårt att skriva något i detta ämne. Det blir mest en uppräkning av olika skyltar och årtal på olika ställen i sta´n. Vår ciceron Daniel är en ung Ljusdalsbo, men fick mycket hjälp av flera äldre Gävlebor i gruppen, som fick lite fuktigt i ögonen då de erinrade sig neonskyltar från gamla biografer, som Lorry, Röda Kvarn, Regina

m fl. Andra mindes neonskyltar från Stjärnan, Lindbergs Färg, May Fair, Ivar P, samtliga sedan längesedan borttagna. Vi tittade på fina gamla neonskyltar som finns kvar idag, såsom Glas och Porslin (Hezelius), Synsam på Söder, Centralbageriets kringla  Bodins Bageri med sin kringla, Heartbreak och många fler. Nyare och pampiga som SF:s rörliga skylt är imponerande och runt torget finns fler som satts upp på senare år, Winn, Intersport t ex.  Den senaste är skylten i rött, "Länsmuseet", en bra reklam, välkomnande synlig från flera håll. Efter den långa promenaden på två timmar gick vi alla hem med mer kunskap om neonskyltar än någon av oss troligen hade haft.

Vid pennan/Lill

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2008-06-10