Senast uppdaterad: 2008-11-13 Gå till Gästrikekretsens Startsida
Rapport från STF-Gästrikekretsens ”Kretsafton 5 november 2008 i Betlehemskyrkan Gävle.
Se notis i Gefle Dagblad 2008-11-13.
Föredragshållare Lars Hillström berättade och visade bilder (se nedan) från sin resa i augusti 2005 till Spetsbergen .
Ett stort antal STF-medlemmar med gäster infann sig denna kväll i Betlehemskyrkan servering för att främst lyssna på Lars Hillström. Han hade alltså företagit en resa med svärson till Spetsbergen för att försöka vandra upp till en stuga som byggdes i början på 30-talet och som skulle ligga på Nordenskiöldstoppen i närheten av Longyearbyen. Där hade man vid denna tid bott tre män under 15 månader för att göra vetenskapliga undersökningar och studera väderleksförhållanden. Den ene av männen var morbror till Lars vilket delvis var en anledning till denna nya ”expedition”. Det var under svåra förhållanden med stark kyla och svåra stormar som man, trots den tidens enkla utrustning, hade klarat av denna långa period. Lars hade intresserat sig för var någonstans denna stuga låg och var nyfiken på om den fanns kvar. Det var svårt att få information men ändå lyckades han få positionen på stugans plats och i augusti 2005 vandrade Lars med svärson upp dit med en fantastiskt stark, kunnig och trevlig kvinnlig guide dit upp. Hon hade laddat gevär för att kunna skydda sig och dem mot eventuellt angrepp av isbjörn som kan dyka upp. En tragisk dödsolycka hade också inträffat för några år sedan då två norska kvinnor blivit anfallna av isbjörn och den ena kvinnan blivit dödad. Så utan skjutvapen får man inte vistas i det fria där.
Vandringen gick nu bra men det var strapatsrikt, dels vid vandring i lösa flata klapperstenar, dels vandring på en smal ”rygg” med stup på vardera sidan och kraftiga vindar. Men målet nådde man och stugan stod kvar liksom väderstationen där dock kablarna, som en gång höll densamma på plats, hade rostat bort. Stugan var klädd både invändigt och utvändigt av plåt med isolering emellan och hade klarat alla dessa drygt 70 år förhållandevis bra. Man övernattade och tog fotografier från samma ställen i stugan, som dokumenterats tidigare. Lars kunde förvånat samtala med Gävle på sin mobil därifrån och tankarna gick till dem som på 30-talet inte hade möjlighet till högspänning och andra för oss självklara bekvämligheter. Nerfärden till Longyearbyen gick sedan också bra och foto visade hur samhället låg därnere i rel. klart väder. En verkligt intressant redogörelse som fängslade oss åhörare.
(Klicka på nedanstående bilder .... och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.)
Vid kaffet tog sedan Lars fram 2 olika nyckelharpor, en gammal och en nytillverkad och berättade lite historik och spelade ett par korta melodier, vilket likaså gladde oss alla. Sammanfattningsvis: En mångkunnig föreläsare som delgav oss mycket och som på ett lågmält vis storligen imponerade.
Bengt Svensson (ordförande) informerade sedan om vårprogrammet som inte än är helt klart men där många trevliga och intressanta programpunkter säkert kommer att locka många. T.ex. i samband med Föreningen Norden föredrag av Göran Greider och sång av Per Sörman i ämnet Dan Andersson, utflykt till Ängsö nationalpark, till Storjungfrun, buss till Uppsala, skidweekend i Harsa m.m.
Avslutningsvis gott kaffe och härlig smörgås bjöds vi på och servicen från missionskyrkans medlemmar var fantastisk och man kan bara tacka för en minnesrik kväll.
Nedtecknat dagen efter av Nils Forsberg.
Lars Hillströms bildspel från resan som beskrivs enligt ovan.
Polaråren 1932 - 1933
Norra ishavet. Spetsbergen Longyearbyen
Hundspannet. Longyearbyens hus och kyrka.
Ritningen till stugan Stomme till stugans väggar.
Observatoriet. Radioantenner Elektricitetsverket
Termometerburen Radiotelegrafisten i arbete. Snöbadet.
Tre som bodde i huset under 15 månader.. . Julbordet.
Ny resa 2005 till samma ställe.
Fantastiska, starka Monica . Monica laddar.....
Dryg bergsbestigning. Halkig kam. Vid toppröset skymtar man huset
Huset finns kvar. Äntligen på plats.
Fest med riktig mat. Frank och Lars med samma miner som vid julbordet ovan.
Kyrkan Termometerbur finns kvar.
Hyllan finns kvar. De är inte så här rara! Senaste björnolyckan.
Stängsel skyddar barn mot isbjörnar. Katter är ej tillåtna.
Läkerolask från 1916. Gamla konservburkar är kulturminnesförklarade.
Foton / LisseLotte Danielson
-----------------------------------------------------------------------------
Här ser ni bilder på Gästrikekretsens trevliga medlemmar!
Ann-Sofi och Per. Familjen Appelqvist. Christer och Nils B
. Familjen Gustafsson. Familjen Karlströms och Gösta.
Lisse-Lotte och Bengt. Marianne och Marita.
Nils-Erik o Bengt. Ove, Laila, P.O.
Den samlade publiken. Familjen Waller.
Foton / Nils Forsberg.