gästbok och besöksräknare Önskekonst på Länsmuseet, 090328.
Tillbaka    

Gävledraget informerar

Välkommen till vernissage

TidLördag 28 mars kl 12–16

Invigning: Kl 14 i närvaro av konstnärerna

Plats: Länsmuseet Gävleborg 
 

ÖNSKEKONST! 

 

Länsmuseet Gävleborg har en av Sveriges mest betydelsefulla samlingar av svensk konst nittonhundra målningar och skulpturer från Ehrenstrahl på 1600-talet till samtidens konstnärer talar sitt tydliga språk. Här finns både bredd och kvalitet. Här finns flera av den svenska konsthistoriens mästerverk. Ett Nationalmuseum och ett Moderna museet i samma hus, skulle man kunna säga – åtminstone vad gäller svensk konst. Alla ismer, epoker, konstnärsgrupper och ”skolor” i den svenska konsthistorien finns representerade med viktiga verk.

 

Konstsamlingen är förstås också ett ämne för diskussion. Varje tid ställer sina frågor, varje tid ger sina svar. Men hur ser morgondagens konstsamling ut?

 

Med utställningen Önskekonst! går startskottet för att tydliggöra Länsmuseet Gävleborg som ett av Sveriges främsta konstmuseer. Med en ny utställningsstrategi och genomarbetad inköpspolicy ska viktiga och relevanta konstnärskap lyftas fram och konstsamlingen utvecklas. Varje år ska minst en stor utställning med samtida konstnärer verksamma i Sverige visas. Varje år ska också en utställning med konstnärer som redan finns representerade i länsmuseets konstsamling presenteras i större format. 
 

År 1971 genomförde Gävle museum, som länsmuseet hette då, ett experiment med ett ”demokratiskt styrt inköpsval”. Man samlade ett antal konstverk som ansågs fylla luckor i samlingen till en utställning med namnet Det är Du som väljer, och lät sedan publiken genom röstning avgöra vilket verk som skulle köpas in. Den målning som, med stor majoritet, vann omröstningen och fick sin plats i museets konstsamling var Din broders blod av Torsten Bergmark, målad 1967. Den hänger idag på våning 3 och visas alltid.

 

Ett av syftena med utställningen Önskekonst, förutom att lyfta fram åtta viktiga samtidskonstnärer och förvärva några av de utställda verken till samlingen, är att upprepa denna idé och låta publiken rösta fram ett konstverk som länsmuseet sedan köper in. Konstsamlingen är ju medborgarnas egendom, och vi på länsmuseet är angelägna om att veta vad publiken upplever som konstnärlig kvalitet. Konst- och designsamlingen används dagligen i vår pedagogiska verksamhet med visningar och konstkurser för barn och ungdomar, SFI-elever, konstföreningar, Konstskolan i Gävle och allmänheten. Våren 2008 röstade publiken fram sitt favoritverk i den befintliga samlingen. Vinnare blev ”Dora Lamm och hennes två äldsta söner” av Carl Larsson, målad 1903 och det första verket som länsmuseets vänförening Gävle musei vänner donerade 1943.

 

Länsmuseet Gävleborg är vi mycket stolta och glada att konstnärerna Jakob Dahlgren, Anna Finney, Jens Fänge, Meta Isaeus-Berlin, Eva Marklund, Année Olofsson, Cecilia Sikström och Martin Wickström tackat ja till att delta i utställningen Önskekonst!

 

Både konstnärer och konstpublik hälsas varmt välkommen till konstmuseet Länsmuseet Gävleborg.  

 

Utställningen pågår till 6 september.


Produktion: Länsmuseet Gävleborg.  

 

Utställningen är en del av årets KONSTVECKOR på Länsmuseet. Tre veckor (14 mars–7 april) späckade med konstevenemang. Hela programmet ser du på Länsmuseets hemsida.

  

Välkommen!

 

LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

Öppet: Tis, tor, fre 1016. Ons 1021. Lör, sön 1216.

Tel: 026-65 56 00 E-post: lansmuseetgavleborg@xlm.se
Museet: Södra Strandgatan 20, Gävle 
Fogden: Styrmansgatan 4, Gävle 
Postadress: Box 746, 801 28 Gävle 
Mer information om länsmuseets övriga utbud hittar du på:
www.lansmuseetgavleborg.se 

Tillbaka     

-----------------------------------------

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2009-03-20

Länkat  av Lisse-Lotte Danielson.