Gävledraget rekommenderar: 


 
 
Tillsammans är man mindre ensam
Anna Gavalda
Förra årets mest sålda böcker i Frankrike efter Da Vinci-koden !
Av författaren till Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans.

 

Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder.
       Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal. Camille börjar teckna - i själva verket har hon en betydande konstnärlig begåvning, fast hon har svurit att aldrig teckna igen. Philiberts svåra stamning minskar då han berättar för Camille om sin beundran för drottning Marie Antoinette. Franck däremot blir dagligen mer otrevlig, tills det visar sig att hans vrede bottnar i skuldkänslor över att ha placerat sin älskade mormor på ett ålderdomshem. Camille kastar fram det halsbrytande förslaget att mormor Paulette ska flytta in med de andra i våningen, vilket hon också gör. 
       Så småningom inser Camille och Franck att de håller på att förälska sig i varandra. Blygt och trevande berättar de sina historier för varandra: Franck har blivit förskjuten av sin mor, medan Camille vuxit upp med en deprimerad mor och en far som inte ville leva, och mer eller mindre tvingats att arbeta för en expert på konstförfalskningar. Mot alla odds lyckas dessa kantiga och kantstötta människor hela varandra: Franck hjälper Camille att njuta av mat igen, Camille tar hand om Paulette och återupptäcker förmågan att älska...

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som alla har stora hjärtan. 

-------------------

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

 
Åh, den här boken är mig så kär att jag inte vet var jag ska börja.

Utmärglade Camille ligger i sitt lilla vindsrum och fryser nästan ihjäl, när en ung men gammalmodig adelsman dyker upp och räddar henne. Hon flyttar in i hans enorma våning som han redan delar med en bitter Casanova till kock. Det enda de tre har gemensamt förutom adressen är att livet har misshandlat dem alla rätt hårt, något som har lett till att de har byggt höga försvarsmurar kring sig. När de tre konfronteras med varandras egenheter börjar det hända grejer där innanför skalen, och vi får stegvis veta mer om deras historier.

Anna Gavalda gjorde sig ett namn i Sverige för några år sedan med novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans, men det här är hennes stora och breda genombrott. Ett mycket välförtjänt sådant.

Tillsammans är man mindre ensam har trollbundit mig med sin saga om hur tre främlingar möts och ger varandra mod att leva på riktigt. Språket är fantastiskt i sin enkelhet, och dialogerna känns ovanligt nog engagerande och trovärdiga. Den är melankolisk utan att vara sentimental, lättläst utan att vara banal och viktig utan att vara pretentiös. Jag tror det stavas U-N-D-E-R-B-A-R.
-----------------------------
 

Tillsammans är man mindre ensam


Anna Gavalda

Inbunden. Albert Bonniers förlag 2005-09.
ISBN: 9100106054 / 91-0-010605-4
EAN: 9789100106058


 
Hitta bokens lägsta pris


Förlagets beskrivning

Camille är en utbränd ung kvinna som gör sitt bästa för att försvinna. Sjuk och nedkyld räddas hon av sin granne, Philibert, som låter henne bo i sin stora lägenhet. Där finns även hans inneboende Franck som arbetar som kock och är butter och ohyfsad. Farmor Paulette är en egensinnig gammal dam som rymmer från ålderdomshemmet och flyttar in hos de tre.

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats. Alla är de både kantiga och kantstötta, och alla har de stora hjärtan.

Detta är dominoteorin, fast tvärtom. De fyra lutar sig mot varandra, men i stället för att falla reser de sig. Det är det som kallas kärlek.

Tillsammans är man mindre ensam fick ett lysande mottagande och blev - efter Da Vinci-koden - förra årets mest sålda bok i Frankrike.
----------------------------------------------------------------------

Bokfakta

Författare GAVALDA, ANNA
Titel Tillsammans är man mindre ensam : roman
ISBN 9100106054
Förlag ALBERT BONNIERS FÖRLAG AB
Översättare Björkman, Maria
Utgivningsår 2005-09
Utgivningsland Sverige
Språk SVENSKA
Bandtyp Inbunden, finns även i pocket
Antal sidor 534
Signum Hcej.01
Vikt 876 g.
Euro 22.60 €

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2006-06-07