Tillbaka    Senast uppdaterad:  2012-05-13>

Gävledraget berättar: 

SAVOY

GEFLE DAGBLAD TISDAG 6 FEBRUARI 2007

Detta materiel kommer från Åke Nyléns privata Tidningsurklipp.

Ett ställe med klass

Vi har anledning att återknyta till bilden från i december av Drottninggatan i julskrud - och till Savoy, den där serveringen som låg en trappa upp i ett hus en bit bort på gatans norra sida. Bortom Jordbrukarbanken.

Olle Liljedahl ringde och berättade att det är fel att kalla Savoy för konditori som jag gjorde. Det var en riktig restaurang av hög kvalitet och status. Det var Olles moster Hilda Åström, född Augustsson, som ägde stället och även bodde vägg i vägg med sin restaurang.

-Hon sålde stället 1934, minns Olle.

 

Och som ett bildbevis för att Savoy hade stil och elegans har han lånat ut ett fotografi där kokerskan Maja Lindblom poserar i stora matsalen

 

Maja Lindblom var kokerska och står här i Savoys stora matsal.

 

Dessutom har Olle frågat Gävle Stadsarkiv om inte Savoy fanns på bild där.

Det gjorde den som synes. Stadsarkivets bild visar också att Bryntes skoaffär låg i samma hus, och dessutom skymtar man några andra butiker. Tyvärr är det svårt att utläsa vad det står på skyltarna, men det kanske finns läsare som minns.

 

Och när vi nu ändå är inne på den där bilden från i julas passar det bra att korrigera uppgiften om fröknarna som hade butik i hörnet snett emot Riksbanken. De hette Pamp och inget annat, vilket Margareta Rydén ringt och påpekat. Det var också vad Kickan Hallberg sa till mig - sen blev det fel när jag skulle läsa min egen anteckning.

 

Det har också kommit ett mail från Leif Hedin, som tittat på bilden tillsammans med sin gamla mor, Signe Pettersson. Hon hävdar att det var Lilly Pamp som drev butiken (som för övrigt hette Gävle Kappmagasin) och att hennes syster var hushållerska. Och Signe Pettersson borde veta, för hon arbetade där.

 

Men i folkmun kallades butiken ändå för Systrarna Pamp.

 

Leifs mamma minns också att Börjessons järnhandel sträckte sig ända ut till Stora Esplanadgatan och att Järnvägshotellet, som låg en trappa upp, hade entré i hörnet Centralplan - Stora Esplanadgatan.

 

Järnvägshotellet

 

Dessutom att det mellan Lilly Pamps butik och Öijvings Guld fanns en butik som hette Mogrens Tyger.

Ulf Kriström

Mer info om Savoy.

----------------------------------------------------

 till Gävledragets Startsida      Sammanställt av  Lisse-Lotte Danielson -  lisse-lotte@danielson.be   Tillbaka 

besöksräknare