Tillbaka     

Se Höstens program 2010.     PUGs föreläsning 2010-10-07.

Gävledraget presenterar
Åsa Warnqvist:

Vår föredragshållare Åsa med sin make.

Vem är du Åsa

som berättar så fängslande om Lucy Maud Montgomerys

böcker?

 

Anne på Grönkulla - den rödhåriga yrhättan som tog Sverige med storm

 

 

 

Den 7 oktober gästades Pensionärsuniversitetet av Åsa Warnqvist som forskar om Anne på Grönkullas popularitet i Sverige. Hon berättade om författaren Lucy Maud Montgomery, utgivningen av boken i Sverige och vad den har betytt för de svenska läsarna.

 

Viss kompletterande information har hämtats från följande länkar för den som ytterligare vill utöka sina kunskaper/Lisse-Lotte.

Lucy Maud Montgomery föddes 30 november 1874 i Clifton, Prins Edwards ö. Hon var en kanadensisk författare och mycket känd för sina böcker om Anne på Grönkulla.

Då den blivande författaren var två år gammal, dog hennes mor, och Maud fick flytta till sina morföräldrar i Cavendish. Hon började skriva redan vid 9 års ålder och studerade först för att bli lärare på sin hemö (vilket hon var på ett par olika platser under 1890-talet). Därefter studerade hon ett år på universitet i Halifax, Nova Scotia.

Senare, medan hon åter bodde i Cavendish och tog hand om sin mormor, arbetade hon på postkontoret vilket underlättade att hon kunde skicka in sina manuskript.  Detta gjorde att hon slapp en del skvaller då hennes manus refuserades ett antal gånger men hon gav inte upp utan skickade dem till olika förlag och var snart en etablerad författare som fick betalt för det hon skrev.

Hon fick idén att skriva en följetong i en Söndagsskoletidning. Efter att hon läst en tidningsnotis om ett par som skickat efter en pojke från ett barnhem, men i stället av misstag fick en flicka  - blev hon inspirerad att skriva boken om  rödhåriga Anne 11 år.

 

(För er som som i likhet med mig inte minns handlingen kommer här en liten resumé /Lisse-Lotte.) Då boken börjar ska Anne nu få komma till ett riktigt hem efter en olycklig uppväxt där hon flyttats mellan flera familjer, nu senast till ett barnhem. När hon kommer fram till vad som verkar vara ett drömhem, med träd och en bäck genom trädgården, visar sig allt vara ett misstag; de hade beställt en pojke. Naturligtvis hamnar Anne ändå på Green Gables (Grönkulla). hos den kärva Marilla Cuthbert och Marillas bror Matthew, som båda är lite till åren. Inte är det så lätt att vara snäll och tacksam, speciellt när fantasin yr omkring huvudet, men en bättre tid i hennes liv ligger framför henne nu när hon får det lilla gavelrummet som eget och Grönkulla som hem. Livet på Grönkulla blir händelserikt. Hon råkar t.ex. bjuda sin bästa väninna Diana Barry på vin istället för saft vilket gjorde henne rejält berusad och färgar av misstag sitt hår grönt, för att nämna några exempel.

 

  Åsa berättar med inlevelse!

Den 11 juli 1911 gifte sig Lucy Maud Montgomery med kyrkoherde Ewen Macdonald, och makarna flyttade därefter till Ontario. Här skrev hon resten av sina verk: ett flertal romaner, samt en mängd noveller. De flesta historierna utspelar sig på Prins Edvards Ö.

Hon skrev åtta romaner om Anne och två novellsamlingar (en ej översatt) om hennes omgivning, och de är fortfarande lästa och uppskattade. En annan serie om en fantasifull flicka med författarambitioner är böckerna om Emily (första boken i original heter Emily of New Moon).

Det finns många minnesmärken från hennes barndom. Endast grunden finns kvar från huset där hon växte upp men denna grop och hennes grav, är mycket välbesökta. Under den sista delen i sitt liv var hon deprimerad och dog vid 67 års ålder. Hennes make ett år senare.

 

    

 

Många har läst hennes böcker;  som exempel på den blandade läsekretsen kan nämnas en engelsk premiärminister, Mark Twain samt såväl gamla som unga.

Boken kom till Sverige 1909. De svenska översättningarna av Montgomerys böcker är alla förkortade, och hennes Emily-serie har utgivits på svenska med en annan uppdelning av materialet mellan titlarna. De svenska översättningarna innehåller även en hel del ändringar och är anpassade till en ung svensk läsekrets.  Tidningarna här hemma som skrev om Anne på Grönkulla när den först kom var positiva.

De har nytryckts i flera omgångar. Det senaste nytrycket är från 2008.

När det gjordes en stor läsarundersökning bland barn och ungdomar på 1940-talet kom man fram till att Anne på Grönkulla var en av de mest lästa och omtyckta böckerna bland flickor. En av de tidiga läsarna som har skrivit om hur mycket hon tyckte om Anne på Grönkulla är Astrid Lindgren. Åsas forskning visar att böckerna om Anne fortfarande är mycket omtyckt i Sverige.

 

Sammanfattning av Åsa Warnqvists forskningsprojekt

 

Läs även om Åsas antologi Besläktade själar  samt  Innehållsförteckningen.

Tack Åsa för en mycket underhållande föredragning. Du väcker sannerligen intresset att läsa dessa böcker!

----------------------------------------------

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson

 

       Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2010-10-09

Tillbaka