Presentation av Bertil Torekull.

 vid PUG 2008-10-16.

Bertil Torekull   Journalist, krönikör, f d chefredaktör för bl.a.
Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Veckans Affärer tlar om

–   Uppbrottslighet, Att vara nära och separera sig.

Bryt upp! Ofta. Bertil Torekull har lärt sig när tillvaron ställts på ända att ta vara på möjligheterna.

--------------------------------------------------

Bertil gästade oss trots att han denna dag firade sin födelsedag. Stort tack för detta! 

Han har nyligen gett ut sin bok   Uppbrottslingar: betraktelser över konsten att bryta upp ... och hitta hem vilket också är temat för detta föredrag.

 

I dagsläget är detta ämne rykande aktuellt. Genom finanskrisen oroar sig alltfler över hur det skall bli i framtiden med vår välfärd.  T.ex. varslas 3000 från Volvo vilket i sin tur påverkar många underleverantörer.

 

Ett uppbrott behöver dock inte alls vara någonting negativt. På 1800-talet hade vi utvandring till Amerika med över 1 miljon människor då man bröt upp från fattigdomen här i Sverige. Uppbrott är främst en mental historia, det gäller att satsa på ny kula, att tänka på ett helt nytt sätt.

 

När däckfabriken i Gislaved med endast 25.000  invånare lades ned 5 juli 2002 blev 800 personer uppsagda och mellan 3 – 4.000 människor hotades indirekt. Vad hände sedan? Bertil kontaktade kommunen och fick då till svar att det är ganska bra, arbetslösheten ligger på mellan 1,5 – 2%.

 

När krisen uppstod och alla kände sig hotade skärptes alla drömmar och ambitioner och man tvingades ta steg som man tidigare bara vågade fundera på. Attityden att ta hand om och stötta varandra skärptes. Berodde detta på kristen tro eller att det uppstod ett myller av små företag? Säkert är att bakom alla innovationer ligger ett uppbrott.

 

Läkemedlet Losec är ett annat exempel. Arbetet med att ta fram läkemedlet påbörjades på Astra Hässle i Mölndal redan i mitten på 1960-talet. Projektet stötte på en rad problem på vägen och många tyckte att man borde lägga ned projektet men en ihärdig apotekare fortsatte med sina experiment.

 

Varje år sker förändringar, 50.000 gifter sig medan 20.000 skiljer sig, 400.000 flyttar och många skaffar nya jobb. Inte går världen under för det. Möjligen kan det oroa andra som frågar sig, bör även jag vidta dessa steg?

 

En eftermiddag i september 1991 tvingades Bertil vid 60 års ålder till sitt livs uppbrott när han blev Avskedad på grått papper. Från drömjobbet som chefredaktör för Svenska Dagbladet drabbades han under några hisnande minuter av den totala svindeln, ja som om någon skurit av senorna i knävecket ...  Det visade sig dock vara ”precis den rätta sparken” som han behövde för att gå vidare och ägna sig åt det han verkligen brann för.

 

När han kom hem från den ödesdigra dagen satt en liten bukett fastsatt vid dörren innehållande ett kort på vilket det stod  ”Välkommen till friheten Bertil!” Det var från en ung journalist som hade haft Bertil som sin mentor.

 

Nu började han skriva böcker vilket han aldrig hade haft tid till tidigare. Dessutom gjorde han många nya spännande bekantskaper. Han skrev t ex Historien om IKEA, Ingvar Kamprad berättar för Bengt Torekull.

 

Ingvar vill gärna att Sverige skall ha problem, eftersom IKEA fungerar bäst ”när det är som mest jävligt”. Det är då som ”Tvärgångarna” framträder, de som tänker helt annorlunda. Han blir ofta osams med dem men om de INTE ger sig så älskar han dem! Motstånd är uppbrott! Har man problem tvingas man ta tag i sin livssituation – man får modet att skapa!

 

Bertil Torekull berättade om många fler exempel. Lis Asklund var hela Sveriges socialkurator. Hon var framförallt skicklig på att ge råd vid sexuella och äktenskapliga problem i både radio och TV till hunsade kvinnor vilka hon uppmanade att ta saken i egna händer. Själv var hon gift i 40 år med poeten Erik Asklund. Hon hade lierat sig med en lysande arbetarpoet som privat visade sig vara både brutal och alkoholiserad. Hon löste alltså kriser åt andra men inte åt sig själv.

 

Först vid 67 års ålder vågade hon erkänna att hon älskade en annan poet. Hon bryter då upp från sitt 40-åriga äktenskap och slår sig ned i en liten etta på Södermalm. Detta berättar hon i sin omtalade memoarbok, Uppbrott som hon skrev 1986.

 

Bertil nämner också Philip Sandblom som menar att handikapp kan bidra till stort skapande och att barn behöver motstånd för att bli någonting.

 

Ett annat exempel är Henri Matisse som under en tids sjukdom började att måla. Han var den konstnär som gjorde det man inte fick göra i konsten. Modern gav honom som förströelse ett staffli och en palett vilket resulterade i att han avbröt en lysande advokatkarriär och blev konstnär. Han målade på ett helt nytt sätt tillsammans med sina vänner och de kallades för ”vildarna”.

 

Paganini, ett annat exempel,  hade ett fel i handen vilket resulterade i att han blev en mästare på att spela violin ”den yttersta tonen”.

Det sista fantastiska exemplet är Nasrin Perskvist. Hon växte upp i Iran och gifte sig 2 gånger. Båda gångerna visade det sig att hennes män redan var gifta. När hon kom till Arlanda i Sverige och hade sina 4 barn med sig, alla under 10 år, var det första hon fick höra av sin muslimske man ”du luktar illa”. Det var inte det han menade i bokstavlig bemärkelse utan han ville markera att deras äktenskap slutgiltigt var över då han redan var omgift med en annan kvinna.  

Så stod hon där, ensam med fyra barn utan att kunna språket och endast litet bristfällig engelska. Nasrin lyckades dock få ett arbete inom åldringsvården och lärde sig snabbt svenska av åldringarna. För att få lån på sitt hus till sina 4 barn blev hon tvungen att byta till ett svenskklingande namn - Perskvist. Pers- kopplar hon till Persien (Iran) och hon är en kvist från Persien.  

När det var som besvärligast lovade hon sig själv att nu skulle hon "bli någonting", att kämpa och utbilda sig till läkare och 9 år senare blir hon medicine doktor. Dessutom har alla hennes fyra barn lyckats väldigt bra. Nasrin är ensam om sitt efternamn i Sverige och bor idag i Vikingstad och Linköping. Det kan man kalla en solskenshistoria om en oerhört stark och duktig kvinna. 

Vi tackar dig Bertil för ett fantastiskt föredrag! Det märktes av publiken att du är oerhört populär och folkkär.

    

-----------------------------------------------------------------------------

Sammanfattat och fotat av Lisse-Lotte Danielson.

Gå till Gävledragets Startsida      Senast uppdaterad:  2008-10-16