Free Hit Counter Gävledragets MeTillbaka       

Gävledraget recenserar:

Lördag 17/1 2009 kl. 21:30. Bio 7:an på Filmstaden i Gävle.    

 

De Ofrivilliga .

 

Maria Lundqvist

  Cecilia Milocco 

Filmen består av fem helt skilda historier som visas växelvis. En familjemiddag där mannen agerar ”manligt” trots svår skada från fräsande raket, några tonåringar berusade av häxblandning, utflippat gäng 30-åriga killar i en sommarstuga, passagerare på en bussresa med nyskild busschaufför samt lärare i lärarrummets isiga tystnad efter att ha hamnat i konflikt med kollegor.

Kameran iakttar tyst vad som händer. Filmen handlar om grupptryck, utanförskap och det pris man får betala för att ingå i den gemenskap vi alla tror är så nödvändig.

Filmen är komisk, tragisk och ibland fruktansvärt otrevlig. Vilka kompromisser är möjliga och var går våra gränser för vår solidaritet? Filmen är osminkad och omskakande. Personligen tycker jag inte om den även om jag håller med om att den är oerhört bra (det är säkert också Ruben Östlunds avsikt - att få oss att reagera). Vi diskuterade filmen en hel del efteråt då den väckte tankar vilket också är Rubens mening med sin film. Man blir definitivt inte likgiltig och glömmer den inte i första taget. Personligen tyckte jag att Cecilia Milocco från Folkteatern i Gävleborg som spelade lärare med civilkurage var bäst i sin roll. Jag riktigt kände hur mycket jag "avskydde" henne.

Salongen var fylld till sista plats. Jag har varit med om detta en gång tidigare när Rolling Stones film ”Shine a Light” visades i september 2008 fast då var det EN plats ledig på första raden.

Ta reda på vad du själv tycker./Lisse-Lotte Danielson.

--------------------

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2009-03-31

Free Hit Counter Gävledragets MeTillbaka