Tillbaka    

Gävledraget informerar:

    Om   Betlehemskyrkans   Kvinnofrukost  19 februari 2011 med

 

Maria Jacobs föreläser om att ”Kämpa med tro”.

 

 

 

Hon inledde med frågan:   Brukar ni fasta – svaren varierade,  det var inte många som sa ja...

Numera har det populärt ersatts av uttrycket att Detoxa (avgifta) sin kropp.

Till nyår brukar tidningarna vara full av Bantningstips och Dieter och det är även populärt med ekologiska produkter.

 

I kristendomen (och i flera religioner) används uttrycket Förfasta – fasta. Uttrycket Septuagesima betyder att nu är det 70 dagar kvar till påsk som enligt kristendomen  är den största Högtiden.

 

Vid själva festen sker många karnevaler innehållande mycket glädje. Därefter följer fastan som syftar till eftertanke och avhållsamhet. Att ställa sig frågan – behöver jag förändra något i mitt liv?

 

Ibland uppstår ofrivillig fasta när man utsätts av svår sjukdom, död eller kanske motgångar i arbetslivet. Även om vi ej har valt det tvingas vi till förändring och eftertanke.

 

Själv hade Maria tidigare drabbats av utbrändhet vilket ledde till att hon skrev boken

700 dagar av mitt liv” – Dagboksanteckningar.

 

Under denna period dog hennes far, deras barn flyttade hemifrån, de lämnade sitt hus där hela familjen bott tillsammans och flyttade till ett hus ut på landet.

 

Maria upptäckte att man måste ta hand om sig själv och sina egna behov utan att för den skull behöva känna sig som en egoist och hänvisar till Bodil Jönssons bok 10 tankar om tid:

”Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss, och att vi stenhårt inriktar oss på att försöka spara tid, till exempel genom allehanda tekniska finesser. Men det som du längtar efter har ingenting med klockan att göra. Det är din personliga, din upplevda tid som du vill ha lång. Det är den som du vill få gott om.”

Utbrändhetstiden anser Maria var hennes största fasta då hon samtidigt hittade nya sätt att leva. Hon valde ej denna tid men lärde sig att hålla ut, att kämpa med sin tro.

Som exempel nämner hon en berättelse där Jesus tydligen gömde sig i mängden och ignorerade en kvinna som befann sig ”utanför samhället”. Kvinnan hade ingen man och en annan tro än kristendomen men hon hade en sjuk dotter som hon älskade mycket.

 

När Jesus kom med sina lärjungar kände kvinnan igen honom och ropade och tiggde om hans hjälp för sin dotter. Jesus ”ignorerade henne” och sällskapet upplevde henne som en störande, enträgen tiggarkvinna som drog i Jesus kläder.

 

Jesus sa till sina lärjungar att hon inte tillhörde hans folkslag och att det inte är rätt att hjälpa hedningar.

 

Kvinnan gav sig dock inte och sa att det räcker med några smulor. Då först svarar Jesus henne och säger ”Kvinna, din tro är stark. Det skall bli som du vill”.

 

Se punkt 10 i uppräkningen på slutet.

Maria berättar om en skogsbrand i Tyresta nationalpark som varade under 2 veckor och ej slutade förrän det blev regn och svalare väder. Parken innehöll mycket sällsynt gammal växtlighet och i slutet fanns bara förkolnade rester – MEN även skräp och vissnade växter hade brunnit upp.

 

När hon återvände till platsen ett år senare upptäckte hon att det började spira ny växlighet då det nu fanns utrymme och mer luft, att solens ljus nådde fram gav växtligheten nya förutsättningar.

 

------------------------

 

Ovanstående föranledde Maria att sammanfatta följande 10 punkter.

1)    Vi behöver städa ut det gamla. Få nytt utrymme med ljus som skapar nya förutsättningar.

 

2)    Askan – Askonsdagen inleder fastan. Aska kan användas som tvättmedel, samt gödningsmedel innehållande mineraler.  När botten är nådd kommer vändpunkten.

 

3)       Dragkampen mellan ljuset och mörkret. Mörkret kan upplevas som skyddande, man vågar inte gå ut och agera och fatta nya beslut utan vill stanna kvar. Dock dras vi till ljuset – vårljus är ett förebud – det kommer mer.

 

4)       Sorgen. Misslyckande. Kära minnen eller anhöriga som är förlorade. Brustna planer och förväntningar. Ånger att inte ha vågat.

 

Men - efter att ha vandrat omkring i sorgens landskap – vara mogen att ta avstamp inför livets glädje.

 

5)       Kärleken. Våga ta emot livet, lära känna sitt nya jag. Inte bara se förluster utan även möjligheter. Kunna njuta av vänskap - kärlek. Våga ge och få mycket tillbaka. Dock bara efter egen ork och förmåga.

 

6)       Ensamhet kontra socialt liv. Lämplig BALANS – vi är olika – det gäller att hitta det som passar den egna individen. Att vårda sig själv och genom detta orkar vårda andra! Söka sig till personer som GER energi – inte till dem som enbart TAR.

 

7)       ArbeteVila. Livspusslet måste passa ihop efter den egna förmågan. Vi måste kunna försörja oss så gott vi kan. Att ha arbetskamrater ger god samvaro men ibland tar arbetet all ORK.

 

8)       GUD.  Någon man förväntar sig allt gott ifrån. Något som man sätter sin tillit till. Någon som ”håller” och som man kan lita på. Som ger närhet i ökenlandet.

 

Vi bör inte för snabbt ta  till oss ”ske din vilja”. Jesus protesterade i början mot Guds vilja, han ville inte foga sig utan kämpade emot allt det otäcka som skulle komma. Först när han inte orkade längre, efter böner och blivit uttröttad, då tårarna tagit slut använde han ovanstående uttryck.

 

I slutändan framgår alltid en positiv tanke. En dag ser jag åter ljuset igen.

 

9)       NU. Att sitta i en skön  fåtölj och vänta på att bli älskad och våga låta Gud komma till tals. Efter en lång kamp låta värmen och ljuset återkomma och bära vidare.

 

10)   Att kämpa med TRO. Se ovanstående berättelse om den ignorerade kvinnan som inte gav sig. Var det denna kvinna som hjälpte "Jesus" att se ”sin" uppgift i det hela?

 

Maria Jacobs berättelse väckte många funderingar!

 

 

Nästa kvinnofrukost är den 9/4 med Astrid Ståhlberg och handlar om ”Kvinnor i Kongo idag

Fakta om Kongos kvinnor, mars 2007.

------------------------------------------

Fotat, sammanställt och länkat av Lisse-Lotte Danielson.

Tillbaka    

Gå till Gävledragets Startsida   Senast uppdaterad:  2011-02-21