Tillbaka    

Gävledraget informerar

Lördag 21 mars kl 14

 

Konstvisning

Highlights i konsten

 

Se även släkten RETTIG.

 

                                                                       

Intendent Ted Chikasha  berättar om favoriter i Rettigs konstsalar.

Rettigs konstsalar:  Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. Här kan du se ca 260 verk, ett urval som ändras ibland. Här möter du till exempel mästerverk av Alexander Roslin, Marcus Larson, Jenny Nyström, Göteborgskoloristerna, Carl Larsson, Siri Derkert, Staffan Hallström, Ola Billgren, Lena Cronqvist och Annika von Hausswolff.

Gratis
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20, Gävle

Recension:

  Ted Chikasha tar emot oss i Rettigs konstsalar.

Klicka på respektive länk .... och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa länk.

Du kan låna Audioguiden gratis och lyssna till utvalda konstverk i samlingen. Den finns på både svenska, engelska och arabiska.

Fråga efter dem  i receptionen.

  Carl-Johan Fahlkrans tavla är mörk och målad av en romantiker med ödesmättade landskap. Han lämnade aldrig Sverige och ändå målade han ej typiska svenska landskap. Det verkar vara asfalt i färgen, (murrigt). Senare målade han dit en liten herdinna, får, en get, en flod för att nämna några exempel. Ljuset från ovan är den största tillgången. Liknar det före eller efter ett åskväder. Hans löv på träden är som silver. Fahlkrans blev sedan professor på Konstakademien och tavlan ingår i Rettigsdonationen.

    Carl Gustaf Qvarnström med "Napolitansk fiskargosse". Gävles Länsmuseum har originalet i gips.  Det var nödvändigt att sticka små hål i gipset för att ej hugga bort för stora stycken när statyn skulle omvandlas till marmor och den gjordes under 1800-talets mitt.

    Axel Lindmans tavla "Gotländskt landskap"  blev aldrig färdigmålad då den innehåller små röda streck som från början var avsedda att bli kor. Det syns när man kommer nära.

 

  Vera Nilssons tavla "Teräng, Öland" är målad 3-dimensionellt och visar mager mark i en rosa-brun-färgskala. Det är ett sommarlandskap som visas som ett svagt liggande kors och tavlan är signerad VN, Vera Nilsson.

Vera återanvände ofta sina dukar. På denna baksida kan man t.ex. skönja en flicka som är ritad i kol. När Vera besökte olika museer kunde hon ändra på sina målningar om hon tyckte de behövde förskönas.. Dock ej på den som tillhör Gävles länsmuseum.

 

När tavlan föreställande ”Fru Dora Lamm och hennes två äldsta söner” lånades ut för att medverka i Waldemarsuddes utställning om Carl Larsson,

 

 plockades i stället nedanstående 2 tavlor fram vilka aldrig har visats tidigare.

    Aurore Oxelstierna Klintberg samt     Rådman Carl Klintberg

Charlotta Johanna Schubert föddes den 22 november 1779 i Gävle. Hon gifte sig med Gustaf Klintberg och de fick sonen A Gustav Klintberg som var rektor vid Gävle högre elementarläroverk. En sonson till honom var 1918 avlidne rådman Carl Klintberg i Stockholm född 1859 och han var gift med Aurore Oxelstierna. Hennes porträtt är modernt målad och klänningen ingår i Gävle Museums samling, hon har dessutom ett adelsmärke på sin tavla. Hennes makes porträtt däremot är mycket enklare.

Den Klintbergska donationen berikade samlingen med verk av konstnärer som Jenny Nyström, Georg Pauli och Amanda Sidwall.

         

Arne Jones skulptur "Mänsklig byggnad" är mycket intressant och tävlade med andra objekt i Stockholm men förlorade. Den är vriden åt olika håll.

      Jan Håfströms tavla The Earth, Jorden, gör att man tittar nedåt och ser plogfåror. Vi blir jord när vi dör och vi kan känna kontakt med jorden, vårt ursprung.

Bland Göteborgskoloristerna är färgerna det viktigaste.

   Karin Parrovs bästa målning är Vit Gavel vid Bohuslän. Hon är även syster till Evert Taube.

  Karin målade ofta tillsammans med  Ragnar Sandberg. Han målar gärna dit människor medan Karin låter landskapet tala för sig själv.

   Vi hade också kärt besök av vår egen Gävle-konstnärinna Lilly Källander.

Peter Tillberg var mest känd för sin tavla "Är du lönsam lille vän"

  Efter 10 års uppehåll började han åter måla 1986 med sin tavla MOTSTÅNDET. Örat framhävs, är tomt, likt ett elefantöra.

Så avslutar vi dagens tur med att titta på Olle Kåks "Ett tack till min Ungdoms glada fötter".

  Vi tackar Ted Chikasha för en mycket spännande guidning!

Se Jubileumsutställningen 2010.

GÖR SJÄLVA ETT BESÖK PÅ DETTA FANTASTISKT FINA MUSEUM!

Tillbaka     

-----------------------------------------

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2010-10-18

Länkat  av Lisse-Lotte Danielson.