Tillbaka  Gävledragets Medlemsdagbok 2009 - Del 7.    

Free Web Counter
Free Hit Counter  

Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2010-01-05

    Gävledragets. 

Dagbok  - 2009 - (Del 7, från start)

Fortsättning följer 2010-01-01.

------------------------------------------------------

Söndag  27/12  Avslut på Kerstin Monks intervjuer i "Monk Möter"

Lördag  12/12  Lokala Bokmässan i Gävle. Möt författarna!

Tisdag  8/12 Ett litet minnessvep från södersaneringen 1959 då Gävle skulle förnyas.

Söndag  29/11 . Skyltsöndag i Gävle och Furuvik och invigning av Gävlebocken.                 

 

Onsdag 25/11 Besök i kyrktornet under regnigt och småruggigt väder och när löven har fallit från träden.

Rekommenderas att ni högerklickar och öppnar i nytt fönster.  Klicka en gång extra när ni öppnat bilden för ytterligare förstoring...

 

Lördag  14/11 kl. 13:30 Arkivens dag på Stadsarkivet i samarbete med Landstingsarkivet med temat: Liv och Död!  "Mats Hemström - Kriget 1808 - 1809 spred epidemier och död i Gävle".

 

Torsdag  12/11 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med  Rainer Hertel  om "Odlad mångfald - bevarat kulturarv".

 

Tisdag  10/11 Start på berättelsen om Gamla Gefle på 1600- och 1700-talet. Sidan kommer successivt att uppdateras..

 

Lördag  7/11 kl. 20:45 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Allt för min syster".

Lördag 7/11 kl 09:00. Betlehemskyrkan  håller åter Kvinnofrukost med föredrag.

 

Torsdag  5/11 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med  Ingemar von Heijne -  radiorösten - som berättar om ""Stora Björnen Händel, en man som gjorde god musik och goda affärer" ". 

 

Lördag  31/10 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Brudgummin".

 

Torsdag  29/10 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Kristina Zetterström och Nanna Kallas om " Sveriges ordförandeskap i EU - efter halvtid ". 

 

Torsdag  22/10 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med f d bibliotekschefen Weste Westeson på temat "Och han seglade ständigt. Odysseus - mannen, myten, minnet"

 

Lördags 17/10. Stort TACK till Birgitta M som fixat med tåg och biljetter till Hairspray. Vi hade en heldag i Stockholm och började med fika på Kafferepet, därefter promenad genom Stockholm och lunchbuffé på Örtagården ovanpå Östermalmshallen. En finfin buffé för alla smaklökar. Sedan var det dags för Chinateatern och Hairspray  (sätt på högtalarna) med bl a vår egen Rolf Lassgård, Morgan Alling, Gladys del Pilar, Helena Bergström m fl. En underhållande och rolig föreställning med mycket musik och dans. Rolf Lassgård som kvinna (Edna) säger ju allt och därtill hans något mindre make Morgan Alling (Vilbur tror jag han hette). Deras kärleksscener blev minst sagt lustfyllda med tanke på deras olika längd och kroppshyddor. Det vara bara att hålla andan när Edna kastade sig i famnen på sin make, men han höll emot och lyckades hålla dem båda på benen. De hade själva svårt att hålla tillbaka leenden och skratt. Passa på och se Hairspray (officiell trailer) ni som inte hade möjlighet denna gång./Ulla E  

Hairspray  Fortsätter till våren.

 

Fredag  16/10 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "De osynliga".

 

Torsdag  15/10 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med universitetslektor Thomas af Segerstad ang Caravvagio - konstverk.

 

Lördag 10/10 var vi ett gäng på ca 30 pers  som träffades för höstfest på Brynäs. Hubbez spelade och var riktigt bra, varierad musik så alla smakriktningar blev tillgodosedda. Sen bjöds upp till dans och de fåtalet manliga deltagarna fick slita golvet ordentligt. God mat, trevligt sällskap: Kan inte bli annat än bra!! Tack till er som ordnade denna fest!/Karin F

 

Lördag 10-11/10. Invigning av Friherren och konstnären Carl-Ivar Larsson Atelje.

 

Fredag  9/10 kl. 18:15 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Första dagen på resten av ditt liv".

 

Torsdag  8/10 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med historieprofessor Torkel Jansson ang Rikssprängningen som kom av sig.

 

Fredag  2/10 kl. 18:15 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Flickan".

 

Torsdag  1/10 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med professsor Christer Åsberg om Senioruniversitetet - Alf Henrikson.

 

Tisdag  29/9. Presentation av en känd gammal Geflesläkt - släkten Ennes.

Lördag  26/9. Invigning av Länsmuseets utställning om Göteborgskolonisterna Parrow - Ivarson.

 

Torsdag  24/9 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med 1:e Antikvarie Dan Lorén som kåserade kring Fotografins historia och Länsmuseets bildsamlingar.

 

Lördag 12/9 kl 14:00. Guidningstur i kyrktornet. En hänförande utsikt och ett spännande populärt äventyr.

REKOMMENDERAS ATT NI HÖGERKLICKAR OCH VÄLJER ÖPPNA I NYTT FÖNSTER!  Klicka en gång extra när ni öppnat bilden för ytterligare förstoring...

Lördag 12/9 kl 09:00. Betlehemskyrkan  håller åter Kvinnofrukost med föredrag.

 

Lördag  11/9. Presentation av en känd gammal Geflesläkt - familjen Matton.

 

Tisdag  8/9. Besök hos Friherren och konstnären Carl-Ivar Larsson i hans Atelje.

Den som vill kan ringa o boka tid för att få en personlig visning - du själv el. med vänner, arbetskamrater etc.

Det är  dels  vernissage och dels invigning av ateljen lördagen den 10 okt., samt öppet även söndag den 11 okt.

 

Söndag  30/8 kl 13:00 och 14:00. Arkeologidagen 2009 i Gävle med Bo Sandberg. "Under ytan" - en berättelse om Gävle stads historia och den arkeologiska undersökningen på Stortorget år 2000.

 

Fredag  21/8 . Gavlecon vann årets lottrace med start i Gavleån precis nedanför slottet i Gävle.

 

Söndag  16/8 kl 10:30. Gävle Marinfestival. Historisk Kajvandring med Ingvar Henricson. "Från vikingaskepp till containerjagare", Gävle,  Alderholmen.

 

Söndag  26/7 var vi 8 Gävledragare som åkte till Sundborn för att besöka Carl Larsson gården och även titta på Utställningen om Karin Larsson, som i år skulle fyllt 150 år. Vilket konstnärspar!  Väldigt intressant och mycket att titta på. Sedan åt vi en god buffe´på Hyttstugan och däefter en promenad till kyrkan och tittade i den, där också Carl hade gjort målningar, och hans porträttgalleri i församligshuset. En trevlig heldagsutflykt.

  

Onsdag  22/7. Sommarkväll vid Slottstorget med Markolio, Alice, Markus Fagervall mfl.

 

Onsdag  15/7. Sommarkväll vid Slottstorget med Martin Stenmarck m fl.

 

Onsdag  15/7. Furuviksbarnens cirkusföreställning - Djungelliv kl 14:00.

Måndag  13/7. kl. 18:00    Berggrenska gården    Vi var återigen på Cafe´träff på Berggrenska. Småprat i någon timme, bland annat om Engeltoftas aktiviteter i årets sommarprogram. Nästan varje dag är det något. Nu har man fikabröd på Bergegrenska och det vi åt var gott! Och då jag betalade sa den trevlige servitören att han hoppades se oss nästa måndag också. Det hoppas vi också./Karin F.  

 

Onsdag  8/7. Sommarkväll vid Slottstorget med Nanne Grönvall, Fredrik Swahn, Babsan m fl.

 

Inlagt Torsdag 25/6 från Vattenkriget vid Rådhustorget 6 juni 2009.

 

Måndag  15/6 Statistikinformation om unika besökare tidsintervall 12 dec 2008 - 15 juni 2009.

 

Lördag  13/6 var vi 16 st som trotsade vädret och gav oss iväg till Dragon gate. Först åt vi en Buffe´på diverse kinesiska rätter och även några svenska, riktigt gott tyckte jag. Sedan fick vi en timmes intressant guidning av en fantastisk guide som berättade om varför Mr Lee( vet ni om att han tjänat sin förmögenhet på bland annat Myggmedel som är så effektivt att det inte får användas i Sverige!) valde lägga Dragon Gate just här, och hans förhoppningar om framtiden. Sedan gick vi in i Museet och såg bland annat kopia av Terracotta armén. Otroligt!! Det var en jättetrevlig utflykt, trots kyla och regn/Karin F.

 

Lördag  13/6 Gävle tävlar mot Kalmar om Sveriges största fika. Gävledraget missar 5.000 kr.

 

Måndag  8/6 Brännboll och skolavslutning i Boulognerskogen.

 

Fredag  5/6 Cirkusgymnasiets generalrepetition i Boulognerskogen.

 

Måndag 1/6 träffades vi på Lättings för sista gången innan sommaren. Vi var ca 25 st och några nya/nygamla ansikten. Kul!! Passar på att tacka Lättings  som låtit oss vara där på måndagar och gjort så goda mackor!
I juni ses vi varje måndag på Berggrenska kl 18. Återkommer i Juli om ev annan mötesplats./Karin

 

Lördag  30/5 var vi på invigning av Göranssons arena i Sandviken. Magnifik invigning med tal, musik och sång. Jappz orkester, från Drömfabriken, inledde galan med bravur, sedan Sandvikens stoltheter Malena Ernman och Thomas Ledin som naturligtvis var otroligt bra.  Sandviken Big Band och Sandvikens symfoniorkester spelade under ledning av Anders Berglund och det var mäktigt. Fredrik Swahn och Jessica Marberger uppträdde också och var i toppform. Nu kan Sandviken glädja sig åt den största Multiarenan i Sverige! Gigantisk och riktigt snygg.
Vilken fantastisk kväll vi fick vara med om!!/Karin, Barbro, Ulla, Birgitta, Elisabeth och Ulla 

 

Söndag  24/5  var vi 8 Gävledragare, + Kents lille barnbarn Anton, på promenad i Hemlingby. Underbart väder och trevligt sällskap, gjorde att promenaden kändes kortare än den var i verkligheten. Några av oss åt sedan lunchbuffen i Hemlingbystugan. Verkligen gott och alla var vi nöjda och glada. Rekommenderar absolut lunchen där som var otroligt fräsch och god. Detta gör jag gärna om. /Karin

 

Tisdag  19/5 kl. 13:30 Kyrkogårdsvandring med Göran Severin.

 

Söndag  17/5 kl. 12:00 Södersöndag i gamla Gefle. Stadsvandring med Fredrika Nordahl Westin,

 

Söndag 10/5  EskönUtflykt med bil genom charmiga Hillevik och sedan ut till Esköns naturstig, där vi glada och småpratande vandrade efter stigen under guidning av Ann-Charlotte till S:t Olofsstenen. En bamsestor sten/flyttblock som verkar ha fallit rakt ner från skyn bredvid vattenbrynet. S:t Olofsstenen står till skillnad från de flesta andra stora flyttblock på högkant. Det innebär att den troligen hör till de högsta i landet. Och så är den ju så spektakulär där den ligger alldeles vid havets strand. Vandrade efter en stunds beskådande tillbaka efter stigen och tog sedan en annan vändning mot öns grillplatser för medhavd matsäck. Eld fanns redan uppgjord för grillning. Lite kall blåst, men solen värmde oss. Fin och lättsam vandring, passar alldeles utmärkt för barn. Vårblommorna var på plats överallt i skogen. Fin utsikt, inga störande ljud från båtar m m, utan bara absolut lugn och ro. För mig var det första gången efter naturstigen, men återvänder gärna fler gånger. /Ulla 

 

Lördag  9/5 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Che - Gerillaledaren".

Fredag  8/5 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Che - Argentinaren".

Torsdag  7/5 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Per Starefors om Winston Churchill - politikern, statsmannen och människan

Fredag  2/5 kl. 18:30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Jag har älskat dig så länge".

Torsdag  30/4   Sista april träffades 9 glada, muntra Gävldragare på Restaurang Kungshallen. Där var mycket folk så det var tur vi bokat bord.
Efter lite prat och surr beställde vi mat, nästan alla åt olika, men alla var väldigt nöjda och tyckte det smakade utmärkt. Vi avrundade med efterrätt och sedan knallade vi iväg till Boulongern och tittade på Majkasen vid Kungsbäck och hörde skönsång av Gävledrängarna.
Tiden går fort då man är med trevliga vänner och denna, lite kyliga, kväll var inget undantag./Karin F

Lördag 25/4 kl 09:00. Betlehemskyrkans  Kvinnofrukost.

 

Lördag  25/4 Ann-Kristin Vårbacka ställer ut väggskulpturer i Betlehemskyrkan. Gävle.

 

Fredag  24/4 Uppdrag i Sverige. Nu har turen kommit till Gävle.

 

Torsdag  23/4 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Ove Lennström  i ämnet Natur i Kaukasus.

 

Tisdag  21/4 Besök hos en av Gävles mest kända profiler - f.d. bildlärare, konstrecensent, högskolerektor, konstnär, tecknare  och snart 90-år - Olle Lundgren

 

Torsdag  16/4 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Jenny Björklund som berättar om Agnes von Krusenstjerna och hennes bok Fröknarna von Pahlen

 

Fredag  10/4 kl. 18:30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Milk".

 

Lördag  4 - 5/4 11:00_16:00 Slöjdmässa   på   Bistro Silvanum.

 

Fredag  3/4 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Frost/Nixon".

 

Torsdag  2/4 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Anna Sofia Wallström, Gävles chokladdrottning.

 

Söndag  29/3 kl. 20:45 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "The Duchess".

 

Fredag  27/3 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Tvivel - The Doubt".

 

Torsdag  26/3 kl. 13:30 PUG-föreläsning Länsmuseet med Tord Bergkvist; bl a tidigare redaktionschef på Gefle Dagblad

 

Tisdag 24 mars  kl. 19:30  Konsert på scen IDKA Kulturkiosken 60x60 min samt Sune Liljevalls utställning "Mellan sömnlöshet och mardröm"

 

Lördag  21/3 kl. 14:00. Konstvisning  i Rettigs salar på länsmuseet.

 

Lördag  21/3 kl. 10:00 Puls/baspass på Fjärran Höjder.

 

Fredag  20/3 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Sjunde himlen".

 

Torsdag  19/3 kl. 13:30 PUG-Musik-föreläsning på Folkets Hus, Hantverkarsalen Glimtar ur den klassiska jazzen, Swahnska Tradjazzkapellet illustrerar- Åke Swahn, Rurik Löfmark m fl.

Fredag  13/3 After Work på  Blue Moon Bar.  Vi var fyra Gävledragare som klockan 17:30 mötte upp på trottoaren utanför restaurangen. I trappan upp möttes vi av en ljudvolym som kan passa på ett diskotek! Uppe i lokalen stod några få små bord, visserligen de flesta upptagna, placerade runt väggarna. Den stora tomma golvytan mellan borden gapade ödsligt tom! Sen till maten, den s.k. buffén stod uppdukad i ett mörkt hörn längst in i lokalen. Där möttes vi av flera tomma burkar, andra som var halvtomma. Av det som var kvar fanns en kycklinggryta som smakade rätt bra, även grönsakerna var okej. Att maten var gratis var nästan det enda positiva. Som sammanfattning kan man dock säga att kvällen inte blev misslyckad, men det berodde inte på restaurangen utan helt och hållet på det trevliga sällskapet! När vi senare skildes utanför beslutades att samlas till After Work snart igen, då på ett helt annat ställe! / Susann & Christer

 

Torsdag  12/3 kl. 13:30 PUG-föreläsning på länsmuseet med konsult och f.d. Gävlebon Anders Hedeborg med Det politiska skrattet - om satir och Karl Gerhard 

 

Tisdag  10/3 kl. 13:30 PUG-föreläsning på länsmuseet med f.d. överläkare Åke Swahn och "Etablissemanget vs Annika Dahlqvist. Om fetter på gott och ont".

Fredag  6/3 After Work på  Blue Moon Bar,   När vi kom kl. 17:30 var det 5 personer där, men vid 19-tiden var det fullt vid alla bord. De fick t.o.m. ställa in extra bord. Från Gävledraget var vi 9 st. som kom för att äta gratis buffé. Tyvärr kunde inte ena värden komma p.g.a. förkylning. Krya på dig Barbro. Det fanns dels ett stort bord med olika sallader, champinjoner, ananas, majs m.m. På delen med varma rätter hittade man ris, spagetti, chili con carne, köttfärsbiffar och kycklinggryta. Allt smakade väldigt gott. Vi blev även underhållna av två killar, som spelade gitarr och sjöng. Allt detta fick vi till priset av vad vår dricka kostade. Rekommenderar er att göra ett besök. Mätta och glada efter ett par timmars trevlig samvaro gav vi oss alla  av hemåt för att kanske se på ”Så ska det låta” eller ” Let´s dance”./Ann-Sofie

 

Fredag  6/3 kl. 21:30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Eden Lake".

 

Torsdag  5/2 kl. 12:30 PUG besöker öppen repetition med Gävle symfoniorkester.

 

Fredag  27/2 Möt Ann-Marie Öhlin - Senior som bibehåller spänsten hos FRISKIS & SVETTIS i Gävle.

 

Torsdag  26/2 kl. 13:30 PUG-föreläsning på länsmuseet med Björn Ambrosiani om  Handel och Hantverk i Birka.

 

Onsdag  25/2 kl. 19:00 Annika Dahlqvists föreläsning i Immanuelskyrkan - Läkaren med Civilkurage.

 

Torsdag  19/2 kl. 13:30 PUG-föreläsning på länsmuseet med Björn Widegren om  Följeslagare som vägrar lämna mig. Fortsatta strövtåg bland mina böcker.

Onsdag  18/2    var vi 4, Birgit, Gunilla, Karin och Ulla på en fantastiskt trevlig Chokladprovning på Gävle Choklateri. Ägaren, Ann-Sofie, berättade engagerat och otroligt kunnigt hela historien om choklad, (som faktiskt använts sen 1500 före Kristus)  och hur den förädlats från frukt till den fantastiska choklad som vi äter idag. Hon pekade på kvalitetsskillnader, och vi som var där kommer nog att kritiskt granska den choklad vi stoppar i oss. På många chokladplantager förekommer barnarbete där barn hindras från utbildning och får bära så tungt att deras ryggar blir skadade. Ann-Sofie har själv en egen plantage som hon tar sina råvaror från och där är garanterat inga barn som jobbar. Hon har inga mellanhänder och det har väckt kritik från de större bolagen som känner sig hotade. Vi fick smaka på choklad och känna skillnader mellan kvalite´ och rostning. Fick även tillfälle till att handla. Hon har sin lilla butik på varuhuset 9:an. Visst kände man att det finns choklad och CHOKLAD! /Karin

Onsdag  18/2 kl. 13:00 Studiebesök tillsammans med STFs Gästrikekrets hos SR Gävleborg.

Fredag  30/1 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Mellan väggarna"

 

Torsdag den 29/1 kl. 13:30. PUG-föreläsning på länsmuseet med Margareta Attius Sohlman om  Ikonernas värld.

 

Onsdag  28/1 kl. 19:00 Al Gores film En obekväm sanning visades Café Edbom, Stadsbiblioteket.

Filmen, som visades gratis, är obehaglig och bör just därför ses av ALLA. Vi var endast tre Gävledragare på plats men som tur var en relativt stor grupp i övrigt. Det bjöds dessutom på smörgåsar och te eller kaffe och man delade ut en bok och några små presenter. Det är sorgligt att så många väljer att blunda för vad som händer trots att vi fortfarande har en liten chans att bromsa utvecklingen. Tyvärr måste vi människor nog bli ordentligt uppskrämda och omskakade för att inse allvaret och tvingas agera och det är troligen orsaken till att så många prioriterar att göra annat i stället. Med tanke på att de flesta av oss har barn och barnbarn tycker jag det är ganska underligt men vi människor fungerar tydligen så. Läs vad Al Gore skrev när han gjorde filmen 2006, här nämner han att vi har 10 år på oss och nu har vi redan förbrukat 3 .........

 

Lördag  24/1 kl. 18:00 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Sommarminnen".

 

Fredag  23/1 kl. 20:30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Happy-Go_Lucky".

 

Torsdag den 22/1 kl. 13:30. PUG-föreläsning på länsmuseet med Erik Modin om Jean Sibelius - Mästaren i Ainola.

 

Lördag  17/1 kl. 18:30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "De Ofrivilliga".

 

Fredag  16/1 kl. 21.30 Bio 7:an   för "smala filmer" visar film på  Filmstaden.  Recension av "Låt den rätte komma in".

 

Torsdag den 15/1 kl. 13:30. PUG-föreläsning på länsmuseet med Birgitta Lundblad om Engeltoftas historia.

PUG-föreläsningar på Länsmuseet våren 2009. Ni som har möjlighet att delta i dessa - gå - de är oerhört populära! Det är visserligen svårt att få platser då man bara får släppa in140 besökare p.g.a. brandsäkerheten, ibland kan man därför få köa en timme i förväg för att få en biljett. Föreläsningarna är varje torsdag mellan 13:30 - 14:30. Det är intellektuella pensionärer som föreläser för varandra och för andra pensionärer och alla har mycket intressanta erfarenheter att berätta om från sina tidigare yrken. Man lär sig massvis. Även om ni inte har ordinarie pensionsålder inne så fråga för ibland kan man få tillstånd av olika skäl om man t.ex. har slutat förvärvsarbeta. Det har jag fått, troligen p.g.a. att jag skriver om dem varje vecka och lägger ut det på nätet. Årsavgiften är bara 150 kr så du får verkligen mycket för pengarna. Jag vänder mig till alla då det är många i Gävle som läser denna webbsida oavsett om  man är med i Gävledraget eller ej, (det ser jag i statistikprogrammet) men som sagt - man måste vara ute i god tid.

 

Gå till Sjätte delen av Medlemsdagboken!

 

Lisse-Lotte/Lotta (webmaster)

 

Så här började det. Första delen av Medlemsdagboken!

Tillbaka